Winmake

Útmutatók. Hírek. Tech.

Internet függőség? Körül vagyunk véve okoseszközökkel, de egészséges ez?

2019. december 30. 16:21 - szabodavid911

Szóval körül vagyunk véve mindenféle okoseszközzel. Okostelefon, okosóra, okoskarkötő. Tulajdonképpen már a hűtőnkkel is rácsatlakozhatunk az internetre minden gond nélkül. Azonban ez rendben van? Persze a téma klisésnek hangozhat, hiszen arról már mindenki tud hogy alapvetően ez nem egészséges. De akkor mégis mik azok a keretek, amikkel szolgálatunk alá hatjhatjuk ezt hatalmas technológiai forradalmat?

androidpit-best-smartphones-1309.jpg

 

Régebben a téma középpontjában a számítógépes játékok káros hatásai voltak, legfőképpen az USA-ban amikor az erőszakosságot a játékokra fogták. Persze itt is meglehet mindenkinek a saját álláspontja, én azonban azt gondolom mint mindenben, itt sem lehet egyetlen bűnbakot állítani minden rossz dolog mögé ami a világon történik. Akiből a játékok erőszakot váltanak ki, abból ha nem a játék váltaná ki akkor az alkohol, vagy egyéb más. Azonban hogyha az okoseszkzökre tekintünk, szinte mindannyian tudjuk hogy hosszas órákat tudunk eltölteni a képernyőt bámulva, akár arra eszmélve, hogy hajnali kettőkor is a kijelző előtt vagyunk. Ami bizony, probléma.

Mik az okostelefon függőség veszélyei?

 

Rögtön tegyük is fel az első kérdést. Mi is a probléma azzal, hogyha ez a függőség fennáll? Bár elcsépeltnek tűnik a téma, mégis a legfontosabb hogy leszögezzük magunknak miért is szeretnénk változtatni, ha szeretnénk. Ez segít.

Tehát első sorban a gond az idővel van. Ha megnézünk egy átlagos kijelző időt a telefonon, simán kijön 4-5 óra egy nap. De a legdurvább az, hogy ennél jóval több is. Ha pedig belegondolunk ha a telefont bámulba töltöttünk ennyi órát egy nap, az igen sokkoló tud lenni. (Ez alól kivétel talán, ha munkaeszköz a telefon.)

Ki kell emelni továbbá és nem elhanyagolható a szemünkre való hatása sem. Ennyi ideig meredten nézni egy kijelzőt semmiképpen sem egészséges, amellett hogy kiszárad a szem, nem is fókuszálunk máshova amitől elgyengülhet a látásunk.

Tudományos tény ma már, hogy a kijelző fénye az alvásnak nagyon nem tesz jót. Nem csak a kijelző, hanem az a tény hogy az interneten keresztül egy egész világ áll előttünk ami kimeríthetetlen ezáltal folyamatos izgalomban tartja az embert. Az állandó dopamine adag az agynak, a folyamatos ingerek, a millió lehetőség megállás nélkül ösztönöz arra hogy maradj ébren és még, még, még, még mindig fogyassz és fogyassz. Őszintén, ki akarja az életét arra adni hogy a marketingesek fogyasztó bábja legyen? Ez nekik pénz. Neked pedig egyenesen a halál maga.

Az internet mint eszköz

 

Ahogy az előbb említettem az internet mint olyan, végtelen marketing kampány a szemed előtt, ahova saját magadtól sétálsz be, és ráadásul élvezettel tölt el. Most nem azt szeretném mondani, hogy az egész internet ahogy van rossz, és vissza a nomád korszakba. Hamarosan ellensúlyozom ezeket a szavakat, azonban tény és való, hogyha indokolatlanul sok órát töltesz el rajta akkor hatalmas kárt okoz.

Folyamatos összeköttetést ad, ami hatalmas forradalom manapság. A barátainkkal beszélgethetünk facebookon. Instagramon képeket rakhatunk fel, tárolhatjuk emlékeinket. A google megoldást ad minden problémára. A youtube a vadonatúj TV, a twitch pedig ugyanez, csak élőben. Lehetőségek, lehetőségek. Nem tűnik úgy, hogy az agynak ez egy picit túl sok? Nem igazán erre lett megalkotva. Ha pedig naponta 6-7 órában a telefon előtt pörgetjük a dopamine adagot, megállás nélkül, akkor elég nagy gondot okozhatunk magunknak.

Arra külön nem szeretnék kitérni, hogy a social media a fiatalok személyiségfejlődésére hogyan hat, vagy az értelmetlen magamutogatás ego növelés érdekében mire vezet. Ez egy teljesen külön posztot érdemelne.

46046604_m.jpg

Jó hatásai ha kiszakadsz a virtuális életből

 

Rendben, már látjuk mégis miért probléma ez. De mi jó származik abból, ha limitáljuk a kijelző időnket? Első sorban rengeteg idő szabadul fel vele, amiből valljuk be senkinek sincs sok. 24 óra egy nap, nyolcat aludni kéne, nyolcat dolgozni vagy tanulni, és pihenni is jó lenne. Ezen felül sportolni, olvasni, akár a hobbinkat ápolni, barátainkkal lenni. Mindenképpen megéri időt felszabadítani.

A jobb alvás teljes egészében változtathatja meg az életminőségünket. Éjjel regenerálódunk, pihenünk. A testünk ilyenkor gyógyul a leginkább, az agyunk a nap során kapott rengeteg információt eltárolhatja, megpihenhet. Nagyon fontos a megfelelő alvás, az okoseszközök világában viszont nincs megállás. Éjjel is zajlik az élet, és könnyen magával ragadhat minket ez.

Az emberi kapcsolataink is megújulhatnak ettől. Facebookon, instagramon mindig elérhetőek vagyunk. Állandó összeköttetésben élünk, ismerek olyat akire bármikor ráírok akár este 11-kor, és egy két percen belül már jön a válasz. Ennek vannak előnyei, de még mekkora előnyei. Azonban hogyha egy éve nem láttátok egymást személyesen csak küldözgetitek egymásnak a memeket, akkor az nem feltétlenül a legegészségesebb.

 

 

A kijelzőidő csökkentése

 

1. Ebédelj meg bátran telefon nélkül

 

Talán egyértelműnek hangzik, de igen könnyű kajálás közben átfutni a híreket, a hírfolyamot, instagramot, facebookot. De ha kitiltjuk a telefont ebből az időből, sokkal jobban lehet élvezni az ízeket, az étkezést.

2. Az állandó kényszer megnézni írt-e valaki, történt-e valami

 

Tudom hogy ez a kényszer beépül az emberbe. Akkor is meg kell nézni a telefont hogyha nem is rezeg. Vagy éppenséggel amit már sokak tapasztaltak, hallod hogy rezeg a telefon de mégsem történt semmi. Az állandó checking, ellenőrzés nagyon káros a koncentrációnkra is. Ha éppen tanulnunk kell, dolgoznunk, vagy csak a családunkkal vagyunk, ne nézegessük folyton a telefont. Állítsunk fontossági sorrendet és tartsuk is magunkat ahhoz.

3. Menjünk az ágyba telefon nélkül

 

Az egyik legfontosabb a kettes pont mellett. Youtubeozni, facebookozni, instázni az ágyban, megnézni egy filmet, nagyon rosszat tesz az alvásnak. Egyrészt nem fogunk időben elaludni, másrészt a szemünknek sem tesz jót, a sötétben végképp.

4. Töltsük a telefonunkat a szobánkon kívül

 

Ez egy kicsit drasztikus lépés de az első hetekben segíthet amíg megszokjuk az új telefonhasználati szokásunkat. Mert minden a szokásokról szól. A megszokás vezérli a rutinunkat. Akár éjjelre is kirakhatjuk a szobánkból a telefont, De amikor tölteni kell se legyen mindig kéznél.

5. Hobbi. Elfoglaltság. Akármi amit szeretsz

 

 

A telefon, a korlátlan lehetőségeivel és elképzelhetetlen nagy világával tökéletesen eltudja intézni hogy az embernek ne legyenek valódi elfoglaltságai. Pedig kellenének.

Mint minden szokásnál, itt is segít ha találunk valamit amit csinálhatunk helyette. Ez lehet sport, futás, séta, biciklizés. De lehet olvasás is. Ha pedig valaki szerelni szeret, szereljen, ha gyűjteni akkor gyűjtsen. Ha pedig éppenséggel a munkádat szereted, nos, szerencsés helyzetben vagy. Sok plusz órát nyersz magadnak a telefon letételével.

6. Papír alapú naptár

 

A telefon azért praktikus mert rajta vannak a jegyzeteink. A naptárunk. Elérhetünk vele bárkit bármikor. A képeink, fájljaink rajta vannak. Fotózhatunk vele. Nagyjából mindent lefed, főleg hogy rengeteg app van a play store-ban. Azonban a telefon függőségnek pontosan ez az egyik csapdája. Ahol tudjuk helyettesítsük a telefonunkat a jól bevett dolgainkkal. Egyrészt feelinges, másrészt hasznos.

Összegzés

 

Összességében azt tudom mondani, hogy nem kell megválnunk a telefonunktól. Én személy szerint azt gondolom elég hogyha megtanuljuk használni azt a mérhetetlen nagy világot amit kapunk általa. Hogy ne ők használjanak minket anyagi érdekeik szerint, mint egy fogyasztó bábot. Mert ez nem menő.

Az első lépések a nehezek, azonban utána az egész életünk megváltozhat.

 

 

Szólj hozzá!

Kíváncsi, milyen lehet a Samsung Galaxy S11? Ezen a videón megnézheti

2019. december 17. 20:21 - szabodavid911

Nagyjából két hónapot még várnunk kell arra, hogy a Samsung bemutassa az új csúcsmobiljait, egy koncepcióvideóban viszont már összeállították, mire számíthatunk a pletykák alapján.

Tovább
Szólj hozzá!

Árulkodó fotó mutatja, milyen lehet a Galaxy S11 és S11+, de van valami furcsa a képen

2019. december 17. 20:17 - szabodavid911

Ezúttal a Twitteren bukkant fel egy kép arról, milyen lehet a Galaxy S11 és a Galaxy S11+ kijelzővédője.

A Galaxy S11-ekről szóló pletykaáradatnak se vége, se hossza, ami nem is csoda, tekintve, hogy – szintén a pletykák alapján – februárban mutatja majd be a dél-koreai cég az új csúcsmobilokat. A kiszivárgott információk alapján már képet és videót is készítettek arról, milyen lehet a készülék, most pedig egy újabb adalék segít abban, hogy elképzeljük a Galaxy S11-et és az S11+-t.

A mindig pontos információiról ismert szivárogtató, IceUniverse a két készü

Tovább
Szólj hozzá!

Ha telepíti ezt az ingyenes programot, utána olcsóbban vásárolhat a neten

2019. december 17. 20:09 - szabodavid911

A Honey egy érdekes bővítmény, amely segít megtalálni a boltok legjobb ajánlatait, így spórolásra is használható. Magyar boltokra nem lehet keresni, de aki szokott külföldről rendelni, ne hagyja ki – az itthon is népszerű eBay és Amazon is a támogatott boltok között van.

Tovább
Szólj hozzá!

Szóval az iPhone 10 után az iPhone 9 fog megjelenni az Apple kezei közül hamarosan

2019. december 07. 13:49 - szabodavid911

Minden bizonnyal érkezik az Iphone 9

 

Az Apple valószínű a kis képernyős irányba fog elmozdulni a jövőben. Piacra fogják dobni az iPhone SE második generációs változatát, amit már 2020 elején  bemutatnak.

Képtalálat a következőre: „iphone 9”

Egy új forrás most azt szellőztette meg, hogy az SE 2 valószínűleg más néven, iPhone 9-ként mutatkozik majd be – írta a BGR a Macotakara értesülése alapján. A változtatás oka azzal állhat összefüggésben, hogy a mobil szinte ugyanúgy néz majd ki, mint az iPhone 8. Így pedig nincs értelme SE 2-nek hívni. Ráadásul iPhone 9 nevű telefont soha nem adott ki az Apple, hiszen a 8. mobil után az iPhone X következett, 2018-ban az XS, XS Max és XR, most szeptemberben pedig az iPhone 11, 11 Pro és 11 Pro Max.

A lap a készülék várható felszereltségét is ismerteti: a képernyő 4,7 colos, lesz benne ujjlenyomat-olvasó, a számítási feladatokat pedig az új, A13-as Bionic processzor végzi. A kisebb képernyő miatt az is biztosra vehető, hogy a mobil nem kap széltől szélig tartó panelt. A forrás szerint az is egyre biztosabb, hogy az új SE nem lesz 5G-képes.

A készüléket három (űrszürke, piros és ezüst) színben lehet majd kapni, 64 vagy 128 gigabájtos változatban. Arról is hallani, hogy az Apple igazán "olcsón" tervezi értékesíteni: 399 dollárt kérhetnek érte, vagyis kb. 118 ezer forintot – ha viszont mindenféle sarcot hozzáteszünk, az ár máris nem ennyi.

Szólj hozzá!

Xiaomi Mi Band 4 komoly riválisa: Megjött a Honor Band 5

2019. november 02. 20:23 - szabodavid911

A Huawei által gyártott, de a Honor márkanév alatt értékesített Band 5 egyértelműen a Xiaomi Mi Band 4 ellenfele, bár a konkurenciát nem a külsejével, inkább a belső értékeivel kívánja lenyomni. Az ötös széria is rendelkezik a divatos funkciókkal – színes kijelző, zenevezérlés, pulzusmérés, alvásmonitor stb. –, de emellé képes a csuklónkban futó hajszálerekben lévő vér oxigénszintjét is mérni.

Tovább
Szólj hozzá!

Az oroszok mesterek lettek a klónozásban

2019. november 02. 20:02 - szabodavid911

Az orosz Promobot most bárki álmát valóra válthatja, már ha szereti a furcsa, kicsit esetlen képmását nézegetni a kedvenc sztárjainak vagy messze élő szeretteinek: a vállalat ugyanis bárkit képes leklónozni robottá, vagyis egy emberformájú robotra akárki arcvonásait rávarázsolja – olvasható a sajtóközleményben.

Tovább
Szólj hozzá!

A kijelző ilyen hatással van a szervezetünkre

2019. november 01. 16:12 - szabodavid911

Berlin — Bár eddig is sejtettük, de tudósok most be is bizonyították: az okostelefonok folyamatos böngészése és a számítógép előtt görnyedés nem tesz jót az egészségünknek. Sőt, kifejezetten rosszat teszünk a szervezetünknek, ha állandóan a kütyükkel foglalkozunk.

Tovább
Szólj hozzá!