Winmake

Útmutatók. Hírek. Tech.

Idegesítik a hirdetések a YouTube-videókban? Ezzel a bővítménnyel letilthatja őket

2020. január 23. 13:18 - szabodavid911

Tudja persze mindenki, hogy a YouTube ingyenességének ára van, így nem elég a kezdő duplahirdetéseket elviselni, időnként még szponzorált tartalmak is zavarják a videót. Egy böngészőbővítménynek köszönhetően legalább ezeket átugorhatjuk.

© 

A SponsorBlock for YouTube nevű kiegészítő Chrome-ra és Firefoxra is elérhető. Egyetlen teendőnk van vele, letölteni, illetrve a böngészőhöz adni a bővítményt, a többi már megy magától. Amikor lejátszunk egy YouTube-videót, a bővítmény – amelynek kis ikonja rákerül a videó aljára – felismeri a szponzorált tartalmakat az idővonalon, és zöld színnel kiemeli ezeket. Alapértelmezés szerint 5 másodperces visszaszámlálás előzi meg a szponzorált tartalom átugrását. Azonban egy felugró ablakban kiválasztható az alapértelmezett művelet a szponzorált részekhez, így akár automatikusan is átugrattathatjuk ezeket.

© 

Lehet, hogy több olyan videót is talál majd, amelynél látszólag nem működik a bővítmény. Ennek az az oka, hogy az adatbázisát (azaz hogy hol vannak szponzorált tartalmak) a felhasználói visszajelzésekkel bővítik (a bővítmény nyílt forráskódú), így azért sok idő kell ahhoz, hogy akár sok százezer videónál működjön. Tehát az egyes felhasználók maguk is küldhetnek jelzést, ha olyan szponzorált részt találnak, amelyet nem ismer fel a SponsorBlock. Ezt a SponsorShip Starts Now gomb használatával lehet megtenni.

Szólj hozzá!

Súlyos pénzekbe kerül a német kormánynak, amiért még mindig Windows 7-et használnak

2020. január 23. 13:13 - szabodavid911

A Microsoft mellett kiberbiztonsági szakemberek is sürgették a felhasználókat, hogy váltsanak újabb kiadású szoftverre, mielőtt lejár a Windows 7 támogatása. De ők csak ültek és vártak, nem törődve a kéréssel – akárcsak a német kormány.

800 ezer eurót, nagyjából 270 millió forintot fizet a német kormány a Microsoftnak, amiért a redmondi óriás további egy évig biztosít frissítéseket azokhoz a minisztériumi számítógépekhez, melyeken továbbra is Windows 7 fut – írta egy német lap alapján a The Verge.

A német kormány összesen 33 ezer számítógéphez vásárolt kiterjesztett támogatást, vagyis ennyi gépen fut még mindig a múlt héten nyugdíjba vonult operációs rendszer. Ez azt jelenti, hogy a Microsoft hivatalosan nem ad ki frissítéseket a szoftverhez.

A német kormány gépenként fizet az extra gondozásért, amellyel valószínűleg más cégek is élni fognak. Sok olyan vállalat van ugyanis, ahol a több mint 10 éves szoftver biztosítja a gépek működését, annak ellenére, hogy mindez nagyon kockázatos.

A támogatási idő meghosszabbítása alatt a Microsoft ugyanúgy biztosít frissítéseket a szoftverhez, mint korábban, ám azt a szoftver verziója határozza meg, mennyiért. A Windows 7 legnépszerűbb változata az Enterprise, ennél 25 dollárba kerül a frissítés – állomásonként. A Windows 7 Pro esetében 50 dollárról indul a munka.

A már kitolt támogatási idővel rendelkező gépeknél duplázódik a munkadíj, ha az érintett egy év után is igényli a gondoskodást. Az Enterprise-nál ez 50, majd 100 dolláros összegeket jelent, de csak akkor, ha a gépek fenntartója 2022 után is kéri az extra támogatást. A Pro verziójú Windowsoknál 100 és 200 dolláros költségekkel kell számolni. Az összegek emelésével arra sarkallja a cégeket a Microsoft, hogy cseréljék le a régi szoftvert.

Szólj hozzá!

Meglepetés: a teljes Half-Life szériát ingyenessé tette a fejlesztője

2020. január 23. 13:10 - szabodavid911

Az új VR kaland, a Half-Life: Alyx érkezése előtt a széria összes játékát ingyenessé tette a fejlesztő Valve, hogy a felhasználóknak a korábbi szoftverek történeteit is legyen idejük megismerni.

Az ingyenesség nem örökre szól, a díjmentesen letölthető programokkal ugyanis durván két hónapig, az Alyx márciusi piacra kerüléséig van idejük játszani az érdeklődőknek.

© 

A gyűjteményben összesen hat játék szerepel, ezek sorban a következők: az első Half-Life, valamint annak két kiegészítője, az Opposing Force és a Blue Shift, a Half-Life 2 és annak két kiegészítője, az Episode One és az Episode Two.

A játékokat egy ingyen létrehozható Steam-profilhoz adva lehet kipróbálni. Ha a kedvezményes időszak véget ért, a programok eltűnnek a könyvtárból. A játékok a számítógépes szaklapok értékelései szerint az elmúlt évek legjobb címei.

Szólj hozzá!

Megjött a sötét mód a WhatsAppba, de nem mindenkinek

2020. január 23. 12:43 - szabodavid911

2018 szeptemberében remek hírt kaptak a WhatsApp felhasználói: kiderült, hogy a fejlesztők azon dolgoznak, hogy integrálják a takarékosabb és szemet kímélőbb sötét módot az applikációba.

Aztán teltek a hónapok, eltelt egy év, de a funkcióról továbbra sem lehetett különösebben hallani. Most, bő egy évvel később a WABetaInfo azt írja, végre elkészültek a fejlesztéssel a WhatsApp szakemberei.

Ha hihetünk a híreknek, akkor egyelőre a béta-verzióhoz hozzáférő androidos felhasználók tesztelhetik az applikáció sötét módját. (Aki nem tagja a tesztelői csoportnak, az innen tudja letölteni és kézzel telepíteni az újdonságot tartalmazó kódot.) Hogy iOS-re mikor készül el, egyelőre nem tudni.

Beállítani már pofonegyszerű:

  • a jobb felső sarokban található Menüre bökve keressük ki a Beállítások opciót,
  • válasszuk ki a Csevegés almenüt,
  • majd állítsuk át a megjelenést a sötét módra.
© 

Ezzel a Facebook lényegében mindhárom alkalmazásához elkészítette a sötét módot. Először a Messenger kapta meg még 2019 elején, majd jött az Instagram 2019 októberében, most pedig a WhatsApp. Hogy széles körben mikor lesz elérhető a funkció, nem tudni, de minden bizonnyal ezt is hamarosan elérhetővé teszik.

Szólj hozzá!

Internet függőség? Körül vagyunk véve okoseszközökkel, de egészséges ez?

2019. december 30. 16:21 - szabodavid911

Szóval körül vagyunk véve mindenféle okoseszközzel. Okostelefon, okosóra, okoskarkötő. Tulajdonképpen már a hűtőnkkel is rácsatlakozhatunk az internetre minden gond nélkül. Azonban ez rendben van? Persze a téma klisésnek hangozhat, hiszen arról már mindenki tud hogy alapvetően ez nem egészséges. De akkor mégis mik azok a keretek, amikkel szolgálatunk alá hatjhatjuk ezt hatalmas technológiai forradalmat?

androidpit-best-smartphones-1309.jpg

 

Régebben a téma középpontjában a számítógépes játékok káros hatásai voltak, legfőképpen az USA-ban amikor az erőszakosságot a játékokra fogták. Persze itt is meglehet mindenkinek a saját álláspontja, én azonban azt gondolom mint mindenben, itt sem lehet egyetlen bűnbakot állítani minden rossz dolog mögé ami a világon történik. Akiből a játékok erőszakot váltanak ki, abból ha nem a játék váltaná ki akkor az alkohol, vagy egyéb más. Azonban hogyha az okoseszkzökre tekintünk, szinte mindannyian tudjuk hogy hosszas órákat tudunk eltölteni a képernyőt bámulva, akár arra eszmélve, hogy hajnali kettőkor is a kijelző előtt vagyunk. Ami bizony, probléma.

Mik az okostelefon függőség veszélyei?

 

Rögtön tegyük is fel az első kérdést. Mi is a probléma azzal, hogyha ez a függőség fennáll? Bár elcsépeltnek tűnik a téma, mégis a legfontosabb hogy leszögezzük magunknak miért is szeretnénk változtatni, ha szeretnénk. Ez segít.

Tehát első sorban a gond az idővel van. Ha megnézünk egy átlagos kijelző időt a telefonon, simán kijön 4-5 óra egy nap. De a legdurvább az, hogy ennél jóval több is. Ha pedig belegondolunk ha a telefont bámulba töltöttünk ennyi órát egy nap, az igen sokkoló tud lenni. (Ez alól kivétel talán, ha munkaeszköz a telefon.)

Ki kell emelni továbbá és nem elhanyagolható a szemünkre való hatása sem. Ennyi ideig meredten nézni egy kijelzőt semmiképpen sem egészséges, amellett hogy kiszárad a szem, nem is fókuszálunk máshova amitől elgyengülhet a látásunk.

Tudományos tény ma már, hogy a kijelző fénye az alvásnak nagyon nem tesz jót. Nem csak a kijelző, hanem az a tény hogy az interneten keresztül egy egész világ áll előttünk ami kimeríthetetlen ezáltal folyamatos izgalomban tartja az embert. Az állandó dopamine adag az agynak, a folyamatos ingerek, a millió lehetőség megállás nélkül ösztönöz arra hogy maradj ébren és még, még, még, még mindig fogyassz és fogyassz. Őszintén, ki akarja az életét arra adni hogy a marketingesek fogyasztó bábja legyen? Ez nekik pénz. Neked pedig egyenesen a halál maga.

Az internet mint eszköz

 

Ahogy az előbb említettem az internet mint olyan, végtelen marketing kampány a szemed előtt, ahova saját magadtól sétálsz be, és ráadásul élvezettel tölt el. Most nem azt szeretném mondani, hogy az egész internet ahogy van rossz, és vissza a nomád korszakba. Hamarosan ellensúlyozom ezeket a szavakat, azonban tény és való, hogyha indokolatlanul sok órát töltesz el rajta akkor hatalmas kárt okoz.

Folyamatos összeköttetést ad, ami hatalmas forradalom manapság. A barátainkkal beszélgethetünk facebookon. Instagramon képeket rakhatunk fel, tárolhatjuk emlékeinket. A google megoldást ad minden problémára. A youtube a vadonatúj TV, a twitch pedig ugyanez, csak élőben. Lehetőségek, lehetőségek. Nem tűnik úgy, hogy az agynak ez egy picit túl sok? Nem igazán erre lett megalkotva. Ha pedig naponta 6-7 órában a telefon előtt pörgetjük a dopamine adagot, megállás nélkül, akkor elég nagy gondot okozhatunk magunknak.

Arra külön nem szeretnék kitérni, hogy a social media a fiatalok személyiségfejlődésére hogyan hat, vagy az értelmetlen magamutogatás ego növelés érdekében mire vezet. Ez egy teljesen külön posztot érdemelne.

46046604_m.jpg

Jó hatásai ha kiszakadsz a virtuális életből

 

Rendben, már látjuk mégis miért probléma ez. De mi jó származik abból, ha limitáljuk a kijelző időnket? Első sorban rengeteg idő szabadul fel vele, amiből valljuk be senkinek sincs sok. 24 óra egy nap, nyolcat aludni kéne, nyolcat dolgozni vagy tanulni, és pihenni is jó lenne. Ezen felül sportolni, olvasni, akár a hobbinkat ápolni, barátainkkal lenni. Mindenképpen megéri időt felszabadítani.

A jobb alvás teljes egészében változtathatja meg az életminőségünket. Éjjel regenerálódunk, pihenünk. A testünk ilyenkor gyógyul a leginkább, az agyunk a nap során kapott rengeteg információt eltárolhatja, megpihenhet. Nagyon fontos a megfelelő alvás, az okoseszközök világában viszont nincs megállás. Éjjel is zajlik az élet, és könnyen magával ragadhat minket ez.

Az emberi kapcsolataink is megújulhatnak ettől. Facebookon, instagramon mindig elérhetőek vagyunk. Állandó összeköttetésben élünk, ismerek olyat akire bármikor ráírok akár este 11-kor, és egy két percen belül már jön a válasz. Ennek vannak előnyei, de még mekkora előnyei. Azonban hogyha egy éve nem láttátok egymást személyesen csak küldözgetitek egymásnak a memeket, akkor az nem feltétlenül a legegészségesebb.

 

 

A kijelzőidő csökkentése

 

1. Ebédelj meg bátran telefon nélkül

 

Talán egyértelműnek hangzik, de igen könnyű kajálás közben átfutni a híreket, a hírfolyamot, instagramot, facebookot. De ha kitiltjuk a telefont ebből az időből, sokkal jobban lehet élvezni az ízeket, az étkezést.

2. Az állandó kényszer megnézni írt-e valaki, történt-e valami

 

Tudom hogy ez a kényszer beépül az emberbe. Akkor is meg kell nézni a telefont hogyha nem is rezeg. Vagy éppenséggel amit már sokak tapasztaltak, hallod hogy rezeg a telefon de mégsem történt semmi. Az állandó checking, ellenőrzés nagyon káros a koncentrációnkra is. Ha éppen tanulnunk kell, dolgoznunk, vagy csak a családunkkal vagyunk, ne nézegessük folyton a telefont. Állítsunk fontossági sorrendet és tartsuk is magunkat ahhoz.

3. Menjünk az ágyba telefon nélkül

 

Az egyik legfontosabb a kettes pont mellett. Youtubeozni, facebookozni, instázni az ágyban, megnézni egy filmet, nagyon rosszat tesz az alvásnak. Egyrészt nem fogunk időben elaludni, másrészt a szemünknek sem tesz jót, a sötétben végképp.

4. Töltsük a telefonunkat a szobánkon kívül

 

Ez egy kicsit drasztikus lépés de az első hetekben segíthet amíg megszokjuk az új telefonhasználati szokásunkat. Mert minden a szokásokról szól. A megszokás vezérli a rutinunkat. Akár éjjelre is kirakhatjuk a szobánkból a telefont, De amikor tölteni kell se legyen mindig kéznél.

5. Hobbi. Elfoglaltság. Akármi amit szeretsz

 

 

A telefon, a korlátlan lehetőségeivel és elképzelhetetlen nagy világával tökéletesen eltudja intézni hogy az embernek ne legyenek valódi elfoglaltságai. Pedig kellenének.

Mint minden szokásnál, itt is segít ha találunk valamit amit csinálhatunk helyette. Ez lehet sport, futás, séta, biciklizés. De lehet olvasás is. Ha pedig valaki szerelni szeret, szereljen, ha gyűjteni akkor gyűjtsen. Ha pedig éppenséggel a munkádat szereted, nos, szerencsés helyzetben vagy. Sok plusz órát nyersz magadnak a telefon letételével.

6. Papír alapú naptár

 

A telefon azért praktikus mert rajta vannak a jegyzeteink. A naptárunk. Elérhetünk vele bárkit bármikor. A képeink, fájljaink rajta vannak. Fotózhatunk vele. Nagyjából mindent lefed, főleg hogy rengeteg app van a play store-ban. Azonban a telefon függőségnek pontosan ez az egyik csapdája. Ahol tudjuk helyettesítsük a telefonunkat a jól bevett dolgainkkal. Egyrészt feelinges, másrészt hasznos.

Összegzés

 

Összességében azt tudom mondani, hogy nem kell megválnunk a telefonunktól. Én személy szerint azt gondolom elég hogyha megtanuljuk használni azt a mérhetetlen nagy világot amit kapunk általa. Hogy ne ők használjanak minket anyagi érdekeik szerint, mint egy fogyasztó bábot. Mert ez nem menő.

Az első lépések a nehezek, azonban utána az egész életünk megváltozhat.

 

 

Szólj hozzá!

Kíváncsi, milyen lehet a Samsung Galaxy S11? Ezen a videón megnézheti

2019. december 17. 20:21 - szabodavid911

Nagyjából két hónapot még várnunk kell arra, hogy a Samsung bemutassa az új csúcsmobiljait, egy koncepcióvideóban viszont már összeállították, mire számíthatunk a pletykák alapján.

Tovább
Szólj hozzá!

Árulkodó fotó mutatja, milyen lehet a Galaxy S11 és S11+, de van valami furcsa a képen

2019. december 17. 20:17 - szabodavid911

Ezúttal a Twitteren bukkant fel egy kép arról, milyen lehet a Galaxy S11 és a Galaxy S11+ kijelzővédője.

A Galaxy S11-ekről szóló pletykaáradatnak se vége, se hossza, ami nem is csoda, tekintve, hogy – szintén a pletykák alapján – februárban mutatja majd be a dél-koreai cég az új csúcsmobilokat. A kiszivárgott információk alapján már képet és videót is készítettek arról, milyen lehet a készülék, most pedig egy újabb adalék segít abban, hogy elképzeljük a Galaxy S11-et és az S11+-t.

A mindig pontos információiról ismert szivárogtató, IceUniverse a két készü

Tovább
Szólj hozzá!

Ha telepíti ezt az ingyenes programot, utána olcsóbban vásárolhat a neten

2019. december 17. 20:09 - szabodavid911

A Honey egy érdekes bővítmény, amely segít megtalálni a boltok legjobb ajánlatait, így spórolásra is használható. Magyar boltokra nem lehet keresni, de aki szokott külföldről rendelni, ne hagyja ki – az itthon is népszerű eBay és Amazon is a támogatott boltok között van.

Tovább
Szólj hozzá!