2017. jan 20.

Windows 10 telepítése pendrive segítségével - Rufus

írta: szabodavid911
Windows 10 telepítése pendrive segítségével - Rufus

Ma már egyre kevesebb teret kapnak a lemezek, szívesebben telepít az ember egy pendrive-al. Ezt mutatom most meg, hogy lehet könnyedén és gyorsan USB-s telepítőt készíteni Windowsokhoz, illetve feltelepíteni!

Előkészületek

 

   Szükségünk van először egy windows ISO-ra. Ez a módszer Windows Vista és ennél újabb rendszereknél működik, az XP-t máshogy kell megoldani de remélem senki sem tervezi ezt a rendszert telepíteni manapság. Ezt az iso-t mindenki onnan szerzi ahonnan szeretné, én most a windows 10-et veszem példának, aminek a telepítő fájlját ingyen le lehet tölteni a microsoft oldaláról.

kepkivagas.PNG

   Szükségünk lesz még a Rufus nevű apró programra, ami elfogja készíteni nekünk a bootolható telepítésre alkalmas usb-t. A honlapról könnyedén le tudjuk tölteni, és már rendelkezésünkre is áll.

 

Az USB elkészítése

 

Indítsuk el a RUFUST és csatlakoztassuk a géphez a minimum 4 GB méretű usb-t. Először is legfelül válasszuk ki az eszközt, amelyikre szeretnénk a windowst rá telepíteni.
A fájlrendszer legyen FAT32, majd utána a képen látható helyen válasszuk ki az ISO képfájlt.nevtelen.jpg

   Ezután az előbb használt listától jobbra található kis ikonra kattintva tallózzuk be neki a megfelelő ISO képfájlt, amit lehetőleg a hivatalos microsoft oldaláról töltöttünk le. Megnyomjuk az indítást és pillanatokon belül kész is van a pendrive.


Bootolás

 

    Bootolásnak azt nevezzük amikor nem a megszokott windows vagy operációs rendszerünk indul el a gép bekapcsolásakor, hanem valami más. (Tulajdonképpen a windows is bootol, azaz betölt a bios után.) Mi most nem egy windowst hanem egy windows telepítőt akarunk indítani, ami a pendriveon van. Ehhez meg kell találnunk a mágikus gombot, ami alaplaponként változik.


Bios: F1 vagy DEL - általában.
Boot menu: F12 vagy ESC - általában


Ha a biosba lépünk, a boot fül alatt a hdd elé kell helyezni a sorrendben az usb-t. 
Ha a boot menu-be lépünk, válasszuk ki az usb-t.


Ezután már mehet is a szokásos windows 10 telepítés.

Windows 10 telepítése

 

1-nyelv-e1438806967622.png

Válasszuk ki a megfelelő nyelvet, és kattintsunk a tovább gombra.

2-telepites-e1438807205917.png

Nem javítani szeretnénk a gépet, kattintsunk a Telepítésre.

5-licenc-feltetelek-e1441274667486.png

Elfogadjuk a szerződési feltételeket

1-a-jelolt-e1447351210476.png

Amennyiben van termékkulcsunk írjuk be, amennyiben nincs kattintsunk a Nincs termékkulcsom feliratra. Később is aktiválhatjuk a windowst.5-jelolt1-e1438807492692.png

Egyéni telepítést szeretnénk végezni.62-e1438807728917.png

   Itt megjelenik számunkra az összes tárhely a gépünkön, HDD és SSD formájában. A kép csak illusztráció, minden helyzetben máshogy kell eljárni. Amennyiben van SSD a gépünkben, feltétlenül arra telepítsük a windowst (az legyen kiválasztva amikor a Tovább gombra nyomunk.) A partícionálást én így javaslom:
Mindig legyen C meghajtó mellett egy D is, azaz kettő partíció amennyiben nincsen ssd a hdd mellett. Ez azt a célt szolgálja, ha a windows meghal nem kell formázni azaz letörölni minden adatot az összes partícióról, elég csak a C-t amin a windows van, a D-n pedig továbbra is meglesznek a fontos vagy kevésbé fontos de szeretett adataink.


Ajánlott mennyiségek:
   Minimum 100 GB manapság a windowsnak kellhet. Ha csak 500 GB HDD áll rendelkezésre, egy 100 gigát ajánlott leválasztani.


101-e1438808067222.png

   Ezután a windows feltelepül, az usb-t értelemszerűen ne húzzuk ki a folyamat alatt, és az áramot se szüntessük meg, a nyulat pedig zárjuk be a ketrecébe nehogy elrágjon valamit ez idő alatt!14-azonnal-nekikezdhet-e1438809702882.png

   Dönthetünk arról, hogy a gyorsbeállításokat vagy a beállítások testreszabását választjuk. Mindenki döntse el nyugodtan, és szabja személyre a beállításokat. Én azt javaslom bőven van mit kikapcsolgatni úgyhogy a gyorsbeállításokat nem ajánlom.

17-a-egyeni-fiok-e1438810803138.png 

   Beállítjuk a microsoft fiókot, és kész is a telepítés. Ezután maradnak a driverek telepítése, ami nagyon gépfüggő így mindenkinek magától kell végig zongoráznia a klikk és install - download gombokat.

17-e1447352757795.png

Kész

 

   Ennyi feltelpíteni a windowst, a drivereket és megfelelő programokat kell felpakolni és készen is vagyunk. Persze ott van a sok finomhangolás, ami ezt követi, ez meglehetősen hosszú idő de ebben talán segítségünkre lehet a ninite amivel egyszerre letudhatunk pár programot amit fel szeretnénk telepíteni.

Szólj hozzá

rufus windows telepítés útmutatók utmutatas windows 10 telepítés windows 10 install hogyan telepítsünk windowst windows 10 hogyan telepítsük hogyan telepítsük a windows 10-et windows 10 rufus bootolható pendrive készítése bootolható usb hogy készítsünk windows usb-t windows 10 usb készítése boot pendrive készítés hogy telepítsük a windowst usb-vel hogy telepítsük a windows pendriveal rufus használata windows újratelepítés windows újratelepítése windows újrarakás win telepítés win újrarakás