Winmake

Útmutatók. Hírek. Cikkek. Tech.

Windows 10 telepítése pendrive segítségével - Rufus

Ma már egyre kevesebb teret kapnak a lemezek, szívesebben telepít az ember egy pendrive-al. Ezt mutatom most meg, hogy lehet könnyedén és gyorsan USB-s telepítőt készíteni Windowsokhoz, illetve feltelepíteni!

Előkészületek

 

   Szükségünk van először egy windows ISO-ra. Ez a módszer Windows Vista és ennél újabb rendszereknél működik, az XP-t máshogy kell megoldani de remélem senki sem tervezi ezt a rendszert telepíteni manapság. Ezt az iso-t mindenki onnan szerzi ahonnan szeretné, én most a windows 10-et veszem példának, aminek a telepítő fájlját ingyen le lehet tölteni a microsoft oldaláról.

kepkivagas.PNG

   Szükségünk lesz még a Rufus nevű apró programra, ami elfogja készíteni nekünk a bootolható telepítésre alkalmas usb-t. A honlapról könnyedén le tudjuk tölteni, és már rendelkezésünkre is áll.

 

Az USB elkészítése

 

Indítsuk el a RUFUST és csatlakoztassuk a géphez a minimum 4 GB méretű usb-t. Először is legfelül válasszuk ki az eszközt, amelyikre szeretnénk a windowst rá telepíteni.
A fájlrendszer legyen FAT32, majd utána a képen látható helyen válasszuk ki az ISO képfájlt.nevtelen.jpg

   Ezután az előbb használt listától jobbra található kis ikonra kattintva tallózzuk be neki a megfelelő ISO képfájlt, amit lehetőleg a hivatalos microsoft oldaláról töltöttünk le. Megnyomjuk az indítást és pillanatokon belül kész is van a pendrive.


Bootolás

 

    Bootolásnak azt nevezzük amikor nem a megszokott windows vagy operációs rendszerünk indul el a gép bekapcsolásakor, hanem valami más. (Tulajdonképpen a windows is bootol, azaz betölt a bios után.) Mi most nem egy windowst hanem egy windows telepítőt akarunk indítani, ami a pendriveon van. Ehhez meg kell találnunk a mágikus gombot, ami alaplaponként változik.


Bios: F1 vagy DEL - általában.
Boot menu: F12 vagy ESC - általában


Ha a biosba lépünk, a boot fül alatt a hdd elé kell helyezni a sorrendben az usb-t. 
Ha a boot menu-be lépünk, válasszuk ki az usb-t.


Ezután már mehet is a szokásos windows 10 telepítés.

Windows 10 telepítése

 

1-nyelv-e1438806967622.png

Válasszuk ki a megfelelő nyelvet, és kattintsunk a tovább gombra.

2-telepites-e1438807205917.png

Nem javítani szeretnénk a gépet, kattintsunk a Telepítésre.

5-licenc-feltetelek-e1441274667486.png

Elfogadjuk a szerződési feltételeket

1-a-jelolt-e1447351210476.png

Amennyiben van termékkulcsunk írjuk be, amennyiben nincs kattintsunk a Nincs termékkulcsom feliratra. Később is aktiválhatjuk a windowst.5-jelolt1-e1438807492692.png

Egyéni telepítést szeretnénk végezni.62-e1438807728917.png

   Itt megjelenik számunkra az összes tárhely a gépünkön, HDD és SSD formájában. A kép csak illusztráció, minden helyzetben máshogy kell eljárni. Amennyiben van SSD a gépünkben, feltétlenül arra telepítsük a windowst (az legyen kiválasztva amikor a Tovább gombra nyomunk.) A partícionálást én így javaslom:
Mindig legyen C meghajtó mellett egy D is, azaz kettő partíció amennyiben nincsen ssd a hdd mellett. Ez azt a célt szolgálja, ha a windows meghal nem kell formázni azaz letörölni minden adatot az összes partícióról, elég csak a C-t amin a windows van, a D-n pedig továbbra is meglesznek a fontos vagy kevésbé fontos de szeretett adataink.


Ajánlott mennyiségek:
   Minimum 100 GB manapság a windowsnak kellhet. Ha csak 500 GB HDD áll rendelkezésre, egy 100 gigát ajánlott leválasztani.


101-e1438808067222.png

   Ezután a windows feltelepül, az usb-t értelemszerűen ne húzzuk ki a folyamat alatt, és az áramot se szüntessük meg, a nyulat pedig zárjuk be a ketrecébe nehogy elrágjon valamit ez idő alatt!14-azonnal-nekikezdhet-e1438809702882.png

   Dönthetünk arról, hogy a gyorsbeállításokat vagy a beállítások testreszabását választjuk. Mindenki döntse el nyugodtan, és szabja személyre a beállításokat. Én azt javaslom bőven van mit kikapcsolgatni úgyhogy a gyorsbeállításokat nem ajánlom.

17-a-egyeni-fiok-e1438810803138.png 

   Beállítjuk a microsoft fiókot, és kész is a telepítés. Ezután maradnak a driverek telepítése, ami nagyon gépfüggő így mindenkinek magától kell végig zongoráznia a klikk és install - download gombokat.

17-e1447352757795.png

Kész

 

   Ennyi feltelpíteni a windowst, a drivereket és megfelelő programokat kell felpakolni és készen is vagyunk. Persze ott van a sok finomhangolás, ami ezt követi, ez meglehetősen hosszú idő de ebben talán segítségünkre lehet a ninite amivel egyszerre letudhatunk pár programot amit fel szeretnénk telepíteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://winmake.blog.hu/api/trackback/id/tr712140293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2018.10.11. 16:33:19

PLOP-pal lehet usb-ről is bootolni. (Én tartok pár plop-os floppyt, régi gépnél sosem a biosban kezdek variálni, ezzel egyszerűbb, bármit bebootol. :-)

www.plop.at/en/bootmanager/plpbt.bin.html

szabodavid911 2018.12.29. 16:05:49

@bonifac: Erről még nem is hallottam. :D

FACEBOOK OLDAL

Hírdetés

 

 

süti beállítások módosítása