Winmake

Útmutatók. Hírek. Cikkek. Tech.

Windows 10 lassan indul
Automatikusan induló programok kikapcsolása

Alapvető probléma amivel sokan találkoznak, hogy a rendszerük lassan áll fel. Többnyire a hardver lehet az elsődleges oka ennek, de megmutatunk pár trükköt mivel lehet orvosolni ha a windows lassan indul.

Küszöbön a Windows 10 következő frissítőcsomagjának megjelenése - iPon -  hardver és szoftver hírek, tesztek, webshop, fórum

1. Fast startup

Első és legegyszerűbb módszer hogy a gyorsindítás legyen bekapcsolva. Ehhez nyissuk meg a vezérlőpultot, majd az energiabeállításokhoz. Válasszuk a "bekapcsoló gomb mit csináljon" fület. Itt kell bekapcsolnunk a Turn on fast startup funkciót.

2. Maguktól induló programok beállítása

Magától elindul sok program a gép bekapcsolásakor, ami időt vesz elő a boot sebességéből. Nyilván van ezek közül olyan ami kell és jó ha magától elindul, de ami felesleges azt érdemes kivenni. Ehhez nyissuk meg a feladatkezelőt (ctrl+alt+del vagy jobb klikk a tálcára) és az Indítás fülnél ellenőrizzük hogy mire van szükségünk és mire nincs. Ez fogja a leginkább felgyorsítani az indulási időt. 

Legutolsó tipp

Vegyünk egy SSD meghajtót. Megéri. Érdemes megnézni mennyit gyorsít egy régi gépen is az ssd.

Persze érdemes megnézni a töredezettségmentesítést, valamint a vírusírtó lefuttatása is nagyon fontos lépés lehet. De a túlzottan kevés szabadhely a merevlemezen is gondot okozhat.

A vírusírtó külön téma lehetne, de a sima defender lefuttatása is sokat jelenthet. Emellett ami nagyon fontos, a malwarek kitisztítása amihez a Malwarebytes a legalkalmasabb. Ingyenesen letölthető és használható, persze van premium verzió is de nem szükséges az alkalmi vizsgálatokhoz.

Összegzés

A régebbi gépeken is lehetséges a boot időt (indulási időt) csökkenteni, azonban ahogy a cikkben feljebb is kifejtettem érdemes egy SSD-re beruházni. Olcsóbb mint egy komplett gép csere és megéri. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://winmake.blog.hu/api/trackback/id/tr8217891625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

FACEBOOK OLDAL

Hírdetés

 

 

süti beállítások módosítása