Winmake

Útmutatók. Hírek. Cikkek. Tech.

A kijelző ilyen hatással van a szervezetünkre

Berlin — Bár eddig is sejtettük, de tudósok most be is bizonyították: az okostelefonok folyamatos böngészése és a számítógép előtt görnyedés nem tesz jót az egészségünknek. Sőt, kifejezetten rosszat teszünk a szervezetünknek, ha állandóan a kütyükkel foglalkozunk.

Egy, a szem egészségével foglalkozó német szervezet, a KGS szakemberei azt vizsgálták, mennyire károsítja látószervünket, valamint az izmainkat és a gerincünket az, hogy folyamatosan a mobilunkat nyomkodjuk. A tanulmány szerint a több mint 82 milliós Németországban a lakosság hatvan százaléka, azaz 50 millió ember lóg a neten napi rendszerességgel, a 15 és 29 év közöttiek átlag napi 274 percet, azaz négy és fél órát. Mivel a magyar mobilhasználati szokások hasonlóak, nálunk ugyanez a probléma arányosan közel hatmillió embert érinthet.

Grafika: Séra Tamás

A vizsgálat szerint nem csoda, hogy egyre több a szemüveges ember: a szemünket megviseli, hogy állandóan a közelre és a távolra fókuszálás között „ugráljon” , hiszen a mobilkészülék figyelésével arra kényszerítjük, hogy folyamatosan közellátó módban dolgozzon, amely rövidlátást eredményez. A szem nincs rákényszerítve arra, hogy gyakorolja a távolságok közti különbséget, így elsorvadnak az izmok és a képesség a távolba látásra. Nem is beszélve arról, hogy minél közelebb tartjuk a mobilt a szemünkhöz, annál jobban be kell fordulniuk a szemgolyóknak ahhoz, hogy a pupilláink a megfelelő irányba kerüljenek. A távolba nézés esetén ugyanis a szemgolyók párhuzamosan állnak, ám amikor közelre nézünk, ez az állás megváltozik. A tanulmány szerint, ha 40 centiméterre tartjuk a telefont a szemünktől, akkor nem károsodik, de az általános használati szokások szerint ez a távolság legtöbbször mintegy húsz centiméter – innen viszont egyenes út vezet a szemüveghez.

Grafika: Séra Tamás

További komoly problémát okoz az okoskütyük esetében az úgynevezett kék fény, amelyet a kijelző áraszt, ez ugyanis hosszú távon károsíthatja a retinát. Nem is beszélve arról, hogy böngészés közben a testünket is kissé görnyedten tartjuk, amely komoly gerincbántalmakhoz vezethet. Minél jobban előrehajolunk ugyanis, annál nagyobb erőhatás nehezedik a gerincünkre.

Tartsuk távol a mobilt

A szem egészségének megóvása érdekében a legjobb megoldás a telefonhasználat drasztikus csökkentése. Emellett érdemes követni a 20-20-20 szabályt, azaz minden 20. percben 20 másodpercig úgy 20 méter távolságba nézelődünk, hogy a szemünk a távollátást is gyakorolja. Fontos, hogy a telefont ne tartsuk közel a szemünkhöz, és ne görnyedjünk fölé, amikor használjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://winmake.blog.hu/api/trackback/id/tr9915278034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

FACEBOOK OLDAL

Hírdetés

 

 

süti beállítások módosítása