Winmake

Útmutatók. Hírek. Cikkek. Tech.

Linux előnyei és hátrányai - 10 pro és kontra érv
Megéri linuxra váltani?

Letöltések | Linux Mint Magyar Közösség

A linux gyűjtőfogalom, egy alapja az úgy nevezett disztribúcióknak.

Ezt rögtön fontos leszögezni, de az egyszerűség kedvéért a linux szót fogjuk használni, beleértve minden disztribúciót.

Linux egy növekedő operációs rendszer, egyre több funkcióval és felhasználóval évről évre. Egy nagyon jó alternatíva a WIndows és Mac mellett.

Mint minden rendszer ez is ível felfele, és esik lefele időnként. A kérdés, ami sokakat foglalkoztak, megéri váltani linuxra?

Linux hátrányai

  • Alacsonyabb támogatottság szoftverek terén
  • Alacsonyabb piaci részesedés
  • Nehezebb megtanulni
  • Szoftverhiány
  • Nehéz "troubleshoot" vagyis mélyrehatóbban nehezebb kezelni
  • Játék támogatottság alacsonysága
  • Hardver támogatottság alacsonysága
  • Kisebb teknikai támogatottság
  • Nincs hibernáció

Nehezebb megtanulni

Windows felhasználóknak akiknek nincs annyi tapasztalatuk linux megtanulása nehezebbnek tűnhet (Egyébként közel sem olyan lehetetlen de általánosságban ez igaznak mondható.) Meg kell tudni tanulni a terminál használatát. Igaz, nagyon sok minden már grafikus felületen is kezelhető, de kétségtelen a terminál a linux legalapvetőbb eleme és szinte kötelező használni tudni. 

Rengeteg tutorial van erről youtubeon, és az interneten. De ebbe sok időt kell fektetni és van akinek nehéz lehet. Itt jönnek képbe a disztribúciók. Vannak könnyebben kezelhetőbbek és nehezebben kezelhetőek. Kezdőknek ajánlom: Ubuntu, Linux Mint, Pop os 

Alacsonyabb piaci részesedés

linux disadvantages limited market share

Ez a legnagyobb problémája a linuxnak, ezért nem használja rengeteg ember. (Pedig pont akkor változna) a programok hiányossága is innen fakad. Nem éri meg a gyártóknak energiát fektetni linux támogatottságba, mert különösebb pénzt nem jelent nekik, csak kiadást. 

Alacsony szoftver támogatottság

Ahogy említésre került sok nagy cég nem készít programot linuxra, pont amiért egyszerűen nem éri meg. Használható mellesleg a Wine valamint virtualbox is, de ezek közel sem olyan 100%-os megoldások.

Videószerkesztő program, a word, a játékok, mind hiányt szenvednek. Persze ott a Gimp, a kdenlive, libreoffice tehát alternatíva sok esetben van. Viszont ezek vagy tudják azt amire szükséged van, vagy nem.

Nehezebb "Troubleshoot"

Egy elég komplex feladat hogyha nem értesz hozzá. Nehéz lehet segítséget is találni hozzá. Különböző problémák, és lehet ezekre a válasz nem is lesz meg az interneten.

Különböző hardverek és szoftverek, más más esetek így magadnak kell megtalálnod a megoldást és ezzel lehet nagyon mélyre kell nyúlni a rendszerben.

A legtöbb szoftver linuxon "open source" (nyitott forráskódú) ami közösségi felhasználók által programozottak. Nincs garancia, nincs mögötte cég.

Kevés játék

A népszerű játékok Window Direct X-et használnak ami nem elérhető linuxra. Azaz, kevés játék elérhető linuxon. Kiemelendő, Steam elkezdett nyitni a linux felé, egyre több játék elérhető.

Wine és Lutris mint szimulátor itt is használható, van ahol egész jó eredményekkel. De összességében kijelenthető ha játszani szeretne valaki, nem a linux a legjobb választás.

Alacsony hardver támogatottság

Ez egy nagyon fontos hátrány. Nem minden hardverhez van driver. Sok driver a kernelbe van beleépítve. De nem minden harverhez tartalmazza a drivert. Ez kompatibilitási problémákat okoz sok esetben (pl Nyomtatók, Wifi kártyák.)

Alacsony teknikai támogatottság

Ahogy szintén kifejtésre került, ha probléma merül fel, sok esetben magadnak kell mélyreásni.

Nincs hibernáció

Hibernáció egy nagyon jó funkció a windowsos gépeken. Linux azonban nem támogatja. Idővel lehet megfog jelenni linuxon is, de ez időbe telik és sok fejlesztést igényel. Vannak akiket ez zavar.

Linux előnyei

  • Biztonságos
  • Stabil
  • Ingyenes és open source
  • Szabadságot ad
  • Magas teljesítményt tesz lehetővé (alacsony gépigény)
  • Jól használja az erőforrásokat
  • "privacy-friendly" nem gyűjt adatokat, adatvédelem szempontjából kiváló
  • Könnyen telepíthetőek a programok
  • A frissítések gyakoriabbak, gyorsabbak

Biztonságos

Linux egy nagyon biztonságos rendszer. Mind a vírusok szempontjából mind adatvédelem szempontjából kiváló rendszer. Nehezen dolgoznak linuxon vírusok, a hackereknek sincsen könnyű dolgok egy linux rendszer esetében.

Linux kizárja a vírusokat és egyéb szoftvereket amik problémát okozhatnának. Ráadásul mivel nincs olyan széleskörű népszerűsége a linuxnak ezért nem is éri meg sok hackernek foglalkozni vele, nem a linux a fő célpontjuk.

Ellentétben a windowsnál ahol mindenki adminisztrátor, linux a "root" hozzáférést nem magától adja. Egy tipikus felhasználó nem kap annyi teret hogy a rendszert elronthassa csak úgy.

Mivel a hozzáféréshez root jelszóra van szükség sok esetben így véletlenül egy kattintással összevírusozni sem olyan egyszerű.

Stabil

Bár a linuxnak lehetnek hibái, és nehéz karbantartani és problémákat megoldani rajta, egyre ritkábbak ezek az esetek. Egy nagyon stabil, folyamatosan frissülő rendszerről van szó ahol a hibákat nagyon gyorsan javítják.

Minden disztribúció ezerszer van tesztelve mielőtt a stabil verziót kiadják. Amikor a kernel frissítést kap, több tesztfolyamaton átmegy hogy biztosítsák hogy stabil, működőképes és biztonságos.

Ezek a nagy ellenőrzési folyamatok nagyban hozzájárulnak a biztonsághoz és stabilitáshoz amiről a linux talán a leghíresebb.

Ingyenes, nyitott forráskódú

Linux a GNU GPL license alatt lett kiadva. Ez egy ingyenes letölthető és használható, valamint megosztható alap. Nem kell fizetned ahhoz hogy a linuxot örökké használhasd. Ráadásul sok disztribúció között lehet válogatni, szintén ingyenesen. Ellentétben a windows és mac rendszersémájával, linux nem kerül semennyiben és az ingyenes szoftvereket biztosítja. Használhatsz alternatívákat amelyekért nem kell fizetn.

Alacsony gépigény

Linux konkrétan futtatható 500 mb rammal. És még jól is kezeli ezt a ram mennyiséget. Az erőforrásokat a linux sokkal jobban kezeli mint a windows. Régi hardvereket is lehet használni mai napig rajta, úgyhogy a régi laptopot egy jó linuxal rajta elő lehet venni böngészésre könnyedén.

Erőforrások jó kihasználása

Linux gördülékenyen működik. Beszéljünk a ramról vagy hdd-ról. Nem kell olyan sok hely hogy feltelepíts egy linuxot, 10 GB is elég neki. Ha már semennyi hely nincs a hdd-n, akkor is képes tovább funkcionálni tökéletesen

Nem kell aggódni a helytakarékoskodás miatt. Kevés helyet foglal, és gördülékenyen működik.

Másik oldalról, linux nagyon könnyed. A legrégebbi hardvereken is előveheti szinte (Na jó, azért van egy határ.)

A linux disztribúcióknál különböző gépigények jönnek szóba, és még a disztribúciók körében is más asztali felületek közül lehet választani. Vannak könnyedebbek, és nehezebbek de szépek.

Könnyen telepíthető programok

Mivel linuxon van egy programkezelő (kvázi play áruház vagy apple store ahogy a telefonokon) így két kattintással egy helyről telepíthetőek a szoftverek. Persze terminált is lehet használni ami gyorsabb, de ez a következő szint.

Jobb szoftverfrissítések

Linux minden operációs rendszer felülmúl a szoftver és rendszer frissítésekkel. Új és stabil frissítések folamatosan kijönnek és ezek nagyon könnyen telepíthetőek. Windows alatt a frissítések általában rosszkor jönnek, újraindítást igényelnek és a rendszer is piszkál amíg ezt nem teszed meg. Linux alatt ilyen nincs.

Ráadásul ahogy említettem, nagyon sok teszten megy át minden frissítés így jóval kevesebb problémába lehet ütközni.

Összegzés

Természetesen ez is egyénfüggő kinek jó és kinek nem jó ezt a rendszert használni. Nem tudom hogy javaslom-e vagy nem, tényleg mérlegelni kell. Annyi biztos, ha valaki kipróbálja mindenképpen ajánlom ne adja fel 2 hét használat után.

Ha le szeretnéd tölteni

Linux mint letöltés: https://www.linuxmint.com/

Ubuntu letöltés: https://ubuntu.hu/

Ezt a kettőt javaslom kezdésnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://winmake.blog.hu/api/trackback/id/tr2517824531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

FACEBOOK OLDAL

Hírdetés

 

 

süti beállítások módosítása