Winmake

Útmutatók. Hírek. Cikkek. Tech.

7 Tipp az online biztonságért, kilétünk megvédéséért
Az adatvédelem fontosságáról

Van okunk ma már félni attól, hogy túl sokat tudnak meg rólunk az interneten mint amennyit mi szeretnénk. Az online biztonság égető kérdés napjainkban már, főképp amióta nem csak a social media nyomoz utánunk hanem nagyjából minden nagy cég. Ráadásul a telefonunk 0/24 a zsebünkben van.

Leírunk pár módot hogy legalább valamennyire kontroll alatt tarthassuk mennyi mindent tudnak rólunk tudtunk rólunk.

Ne osszunk meg mindent facebookon, instagramon

Ez nagyon egyszerű tanács, de valóban, figyeljünk oda alaposan mit osztunk meg. Ha túl sok információt adunk meg Facebookon, Twitteren és Instagramon, a cyber bűnözőknek annál könnyebb dolguk van minden információnkat megszerezni amivel az identitásunkat tudják ellopni, legrosszabb esetben pénzügyi információkhoz is juthatnak.

Például valaki meg tudja mondani hogy jártál középiskolába, mi az édesanyád neve. Ez sokszor felvethet biztonsági, adatvédelmi kérdéseket. Ismét egy kapu amivel könnyedén közelebb juthat egy bűnöző a kilétedhez.

Érdemes az "About Me" azaz "Rólam" részeket óvatosan kezelni ezeken a profilokon. Nem állítom, hogy 0 információval szellemként böngéssz a neten, de azt igen hogy édesanyád nevéhez senkinek semmi köze nincsen.

Érdemes a social media platformokon a további adatvédelmi beállíásokat végig nézni, jobb a nyilvánosság elől elrejteni néhány információt és megtartani a követőknek/ismerősöknek.

Privát mód

Ez szintén egy egyszerű lépés. Ha nem szeretnéd hogy visszakövethető legyen a böngészésed, használd a "private mode" funkciót. Nem fog a gép elmenteni előzményeket, sütiket, egyéb internetes fájéokat. Chrome alatt ez Inkognító mód például. Ezek nem jelentenek 100% biztonságot viszont. Az internet szolgáltató továbbra is hozzáfér az internetes aktivitásodhoz. Vagy akár a munkáltatód. De azért egy jelentős védelmet adhat.

Másik keresőmotor használata

A google minden titok nélkül egyértelműen minden gondolatodat felhasználja a reklámokhoz. Érdemes átállítani a keresőmotort például a "duck duck go"-ra, ami nem tartalmaz trackereket. 

VPN

"Virtual Private Network" nagyon haatékony mód az identitásod megőrzéséhez. Teljesen anonimmá teszi a böngészést, mintha nem is te lennél a hálózaton. (Elrejti az "INternet Protocol" címedet, (IP)).

Kifejezetten fontos lehet a VPN hogyha nyilvános wifit használsz, például könyvtárban. Így sokkal nehezebben férhetnek hozzá a gépedhez.

Ne kattints mindenre

Ez 2022-ben remélem egyértelmű. Sokat terjednek mostanában különböző átverések, sms-ek üzenetek. Nem, nem nyertél hajszárítót, és főleg ne lépj be privát felnőtt csoportokba. "Scam" áldozata lesz mindenki aki ezekre rányom. Jobb esetben banki adatokat nem lopnak el. Minden hacker a legkönnyebben akkor fér hozzá bármihez, hogyha önszántadból adod meg neki az információkat amikre ezek a linkek képesek. Nem szabad bedőlni ennek, és főleg soha de soha nem szabad idegen oldalon még ha banknak is néz ki, beírni kártya adatokat, egyéb banki információkat.

Védd a mobiltelefonod is

Gyakorlatilag több időt töltünk sokan a telefon előtt mint gépnél. Videókat azon nézünk, emaileket olvasunk stb. Először is mindenképp használjunk képernyőzárat. 

Csakis play áruházból és apple storeból töltsünk le appokat. Lehet külön is jó dolgokat telepítgetni, de nem éri meg.

A linkekkel ugyanúgy vigyázni kell telefonon is, hiába android vagy ios, nem érdemes játszani vele.

A frissítéseket szintén soha ne hagyjuk figyelmen kívül.

Vírusírtó

Ez érdekes kérdés. Valaki a windows defendert elégnek tartja, valaki fizetős vírusírtót szeret használni. Nem szeretnék konkrét választ adni, de mindenképpen javaslom hogy ne csak a defendert használjuk. Megéri minőségi vírusírtóval védeni a gépet, erre jó akár az avast, eset, bitdefender, kaspersky. Mindegy, de védjük magunkat az adathalászattól.

Összegzés

Nem szabad fél vállról venni ezt a kérdést. Az adataink ma már nagyon nagyon sokat érnek, nem hiába kereskednek vele nagy cégek jó pénzért. Vigyázni kell rájuk, mert akár az egész identitásunkat képesek ellopni és elrakni. Hol jártunk, mit csináltunk, mikor, kivel, hogyan. Tartsuk naprakészen a biztonságunkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://winmake.blog.hu/api/trackback/id/tr9717823503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

FACEBOOK OLDAL

Hírdetés

 

 

süti beállítások módosítása