Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Winmake

Útmutatók. Hírek. Cikkek. Tech.

Több millió nő szexuális életéről szerezhetett tudomást a Facebook

 Privacy International (PI) jogvédő szervezet legújabb jelentése szerint több millió nő töltötte le azokat a mobilos ciklusnaptár alkalmazásokat, amik érzékeny adatokat adtak át a Facebooknak. A csoport öt ilyen appot azonosított, ezek közül a Maya és a MIA Fem szoftverek aggasztóan nagy mennyiségű információt továbbítottak. Előbbit több mint ötmillióan, utóbbit pedig egymillióan töltötték le a Google Play áruházból.

Mindegyik app tartalmazta a Facebook fejlesztői és analitikai készletét, melyekkel lehetővé vált például a Facebook-profillal való bejelentkezés, de ezért cserébe az alkalmazás adatokat küldött vissza felhasználóiról a közösségi óriás szervereire. A PI elemzése szerint mindkét szoftver már azelőtt megkezdte ezt a tevékenységet, hogy a felhasználó elfogadta volna a felhasználási feltételeket. A Maya és a MIA Fem többek közt információkat osztott meg a felhasználók:

  • hangulatáról és libidójáról,
  • az utolsó közösülésük dátumáról és a használt védekezési módszerről,
  • az utolsó menstruációjuk időpontjáról,
  • arról, hogy mikor ittak kávét és alkoholt,
  • mely női intimhigiéniai eszközöket használták,
  • és milyen egészségügyi panaszaik voltak (például hasmenés).

Amennyiben az app használója a maszturbálási szokásairól is osztott meg információkat a MIA Fem egészségügyi appal, azok is a Facebooknál landoltak.

Képtalálat a következőre: „facebook”

De miért is annyira felháborító ez, ha az ember egyszer önként adta meg ezeket az adatokat az egészségügyi appoknak? Ahogy a PI tagja, Eva Blum-Dumontet is rávilágít, a közösségi óriás ezeket az információkat a felhasználó személyes azonosítójához kötheti. A rengeteg követett aktivitás (mit lájkoltunk, mire kerestünk rá a weben) így kiegészül a szexuális életre irányuló érzékeny adatokkal. A Privacy International a fejlesztők felé is jelezte, hogy ez a gyakorlat etikailag megkérdőjelezhető, ennek eredményeként a Maya fejlesztői eltávolították appjukból a Facebook fejlesztői készletét.

A Facebook szóvivőjének elmondása szerint a készletüket használó alkalmazások fejlesztőinek kötelességük érthető módon tudatni a felhasználókkal, hogy milyen jellegű adatokat gyűjtenek és továbbítanak róluk külső feleknek. A jövőben a fejlesztőkkel közösen fogják vizsgálni a felhasználási feltételek esetleges megsértését.

Ahogy a cég közölte a Business Insiderrel, készleteik felhasználásának feltételei közt szerepel az is, hogy a fejlesztők érzékeny egészségügyi információkat nem továbbíthatnak szervereikre, ennek megelőzésére egyébként van egy automatizált rendszerük, ami természetesen nem tévedhetetlen, és csak az olyan adatokat tudják kiszűrni, mint a személyi számok, jelszavak, más érzékeny azonosítók.

Hozzátették, hogy a külsős appokból származó adatokat nem használják fel hirdetésekhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://winmake.blog.hu/api/trackback/id/tr8715093622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

FACEBOOK OLDAL

Hírdetés

 

 

süti beállítások módosítása