Winmake

Útmutatók. Hírek. Cikkek. Tech.

A kijelzőktől romlik a szemünk?

Azok akiknek a munkájukhoz elengedhetetlen a számítógép, okostelefon, nos biztosan elgondolkodtak azon ez mennyire is tesz jót a szemnek. Ijesztő, mennyire rossz hatás érheti a szemet napi 8-10 óra kijelző bámulástól. De valójában ártalmas a szemnek a kjielző, és ha igen mit tehetünk annak érdekében hogy ne ártson ennyire? Hiszen ma már elkerülhetetlen az okostelefon, vagy a pc. Ami rendben is van, hiszen mindennapjaink része. 

1.jpg

Ha 8 órán át kijelző előtt dolgozol, az hogyan érinti a szemet?

 

Különböző módokon érintheti a szemet a folytonos kijelző bámulás. Először is ami biztos, kevesebbet pislogunk, amitől a szemünk nyilvánvalóan kiszáradhat. Erre tudatosan odafigyelhetünk munka közben, ugyanis feltehetően fele annyit pislogunk kijelző előtt mint egyébként, ami nem feltétlen egészséges. 

A száraz szemnek egyértelműek a tünetei. Homályos látás, égő érzés, irritáció, nehéz szemek, akár könnyezés. Mondjuk ez már egy elég magas szint, nem nagyon kéne ezt elérni.

Ezek következő fázisa a fejfájás, migrén, stressz. Elég diszkomfort érzést ad az ilyen. Fontos elég vizet inni, és pislogni sűrűn.

Szóval mit tehetünk hogyha kijelző elött kell dolgoznunk sokáig?

 

  • Ha sok órán keresztül kell gép előtt ülni, mert a munka megköveteli, jó szabály a 20-20-20 felállás. Minden huszadik percben érdemes elnézni egy legalább 20 centire lévő tárgyra, legalább 20 másodpercig. Ezzel máshová fókuszálunk, amivel megmozgatjuk a szemünket. Szüneteket tartani nagyon fontos
  • Kékfényszűrő. Nagyon fontos, főleg sötétben.

  • Érdemes elkerülni a száraz levegőt, párásító jót tesz a szemnek.

  • Műkönny. Igen egyszerű tipp, de jót tud tenni a szemnek. Ha hajlamos kiszáradni a szemünk, nem csak a kijelző előtt érdemes használni hanem egyébként is. Ezzel gógyíthatjuk a szemünket.

  • Legfontosabb; pislogni. Mindig pislogni.

Mi viseli meg jobban a szemet, a monitor vagy a telefon kijelző?

 

Mindkettő, ha pislogás nélkül bámuljuk, mert kiszárad a szemünk. Mindegy, hogy gép, tablet, telefon. Általában a gép előtt ülünk, majd a telefonon folytatjuk az ágyban este lefekvés előtt. Mindkettő 100%-os teher a szemnek, ha nem 120%.

Mennyi idő alatt lesz hatással a szemünkre a kijelző?

 

Különbözik mindenkinek. Azért ha egy órán át kijelzőt bámul valaki, elkezdi érezni a hatást. Ha ez rendszeres hónapokig, romolhat a helyzet. Évek alatt egyenes diptriákat veszítünk.

Amennyiben javítani szeretnénk a szemünket, megvan rá az esélyünk. Nincs bizonyítva hogy végleges sérülést tudna okozni az, hogyha kijelzőt bámulunk. A 20-20-20 tipp például remek a látás javításra, ahogy a műkönny, a pislogás szintén segíteni fog. 

A bejegyzés trackback címe:

https://winmake.blog.hu/api/trackback/id/tr7314991030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

FACEBOOK OLDAL

Hírdetés

 

 

süti beállítások módosítása