2019. okt 03.

Itt a Microsoft legújabb oprendszere, a Windows 10X

írta: szabodavid911
Itt a Microsoft legújabb oprendszere, a Windows 10X

Itt a Microsoft legújabb oprendszere, a Windows 10X

Szerda esti sajtóeseményén nem csak vadonatúj eszközöket, a Windows 10 egy újfajta változatát is bemutatta a Microsoft.

Évek óta nem tartott ilyen izgalmas bemutatót a Microsoft, mint szerdán. A gyártó nem csak új laptopokat húzott elő, egy szétnyitható telefont, és a kétképernyős környezethez tervezett Windows 10X rendszerét is bemutatta a világnak. Amely van annyira érdekes, hogy egy önálló hírben is kivesézzük.

A Windows 10X bár merít valamit a PC-kre tervezett 10-es oprendszerből, a felület csak külsőre hasonlít rá. Ennek megfelelően a funkciók sem teljesen ugyanazok. A rendszer egyrészt van annyira okos, hogy a képernyőket szétossza, így egy laptophoz hasonló helyzetbe fektetett eszköz egyik kijelzője akár billentyűzetté is alakítható.

A Microsoft ugyanakkor hangsúlyozta, annyit nem változtattak rajta, hogy a felhasználóknak idegen legyen a használata.

© 

A tervezés során az egyértelműség volt az egyik legfontosabb tényező, amelyet igyekeztek betartani a Microsoft mérnökei, a másik pedig, hogy a Windows 10-el már eleve kompatibilis programok az X-en is működjenek. A felhasználóknak így nem kell lemondaniuk kedvenc alkalmazásaikról, azok az új környezetben is futtathatók.

A Microsoft korábban Windows Lite néven emlegette újfajta rendszerét, de az végül egész más elnevezést kapott. Nick Parker, a Microsoft fogyasztói termékek értékesítéséért felelős alelnöke korábban úgy fogalmazott, a kétkijelzős eszközök megkövetelik a "modern OS-t", ami olyan funkciókat kap, mint például a "zökkenőmentes" frissítés.

A Windows 10X eleinte csak a vállalat új Surface Neo nevű eszközén működik majd, de a Microsoft azt ígérte, a felület más gyártók termékein is megjelenik majd.

Szólj hozzá

microsoft windows hir hirek új rendszer windows 10 Windows 10X windows 10x microsoft új rendszere windows 10 iksz