Winmake

Útmutatók. Hírek. Cikkek. Tech.

Így derítheti ki, hogy ellopták-e a jelszavait

A Google idén a korábbinál is több erőforrást fordít olyan eszközök és beállítások fejlesztésére, amikkel a felhasználók nagyobb kontrollt kaphatnak adataik felett. Májusban a müncheni székházukban megnyitották a Google Safety Engineering Center (GSEC) nevű  új részleget is, ahol a mérnökök kifejezetten a privátszférához és az adatvédelemhez kapcsolódó fejlesztéseken dolgoznak, ennek gyümölcse pedig kezd megmutatkozni.

A jelszó még mindig kritikus terület, és sokan nem elég körültekintőek a megválasztásukkal és kezelésükkel kapcsolatban. Azt már sokan tudják, hogy mindig erős kódsorokat adjanak meg, de nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a jelszókezelők hasznosságára (ami például a Google-fiókunkban is található már). A jelszókezelők segíthetnek megvédeni és nyomon követni a webhelyeken és alkalmazásokban használt jelszavakat, leveszik a terhet a vállunkról, hogy a jól kitalált bonyolult jelszavainkat meg kelljen jegyeznünk. A Google jelszókezelője a mentett jelszavakat használja, hogy biztonságosan és könnyen menjen a bejelentkezés.

Fotó: 24.hu

A cég év elején állt elő a Password Checkup (Jelszóellenőrző) nevű Chrome-bővítménnyel, ami azonnal jelez, ha egy adott felhasználónév/jelszó kombináció rossz kezekbe került, ehhez csak a kiegészítőt kell letölteni. Ez a fejlesztés épül most be a Google saját jelszókezelőjébe is a Google-fiókon belül, aminek köszönhetően azok is élvezhetik a fejlesztés előnyeit, akik eddig nem tudtak a beépülő létezéséről, vagy csak lusták voltak telepíteni.

A Jelszóellenőrzésnek köszönhetően egyetlen kattintással kideríthetjük, hogy van-e olyan jelszavunk, amelyik túl gyenge, újrafelhasznált vagy harmadik fél által kompromittált.

A fejlesztés az általunk megadott adatokat egy olyan, 4 milliárd tételt tartalmazó adatbázissal veti össze, ami a korábban kiszivárgott adatokat tartalmazza, és amennyiben egyezést talál, azonnal jelez, arra ösztönözve a felhasználót, hogy haladéktalanul változtasson felhasználónevet és jelszót. A keresőóriás ugyanakkor azt is igyekszik kiemelni, hogy az általuk használt rendszer biztonságos, többszörös titkosítással rendelkezik, így illetéktelenek nem férhetnek hozzá, továbbá arra sincs lehetőség, hogy valaki „lehallgassa” a böngészőbe épített bővítmény és a milliárdos adatbázis közti kommunikációt.

A keresőcég a napokban több olyan új eszközt is bejelentett, amiket érdemes mindenkinek használnia, például a Google Térképbe bekerült inkognitó módot.

A bejegyzés trackback címe:

https://winmake.blog.hu/api/trackback/id/tr9715190150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

FACEBOOK OLDAL

Hírdetés

 

 

süti beállítások módosítása