Winmake

Útmutatók. Hírek. Cikkek. Tech.

sok pénzt veszíhet ha gondatlanul töltöget le appokat

A SophosLabs kiberbiztonsági cég kutatói 15 olyan androidos alkalmazást azonosítottak a Google Play áruházban, amelyek trükkös módszerrel csapolták meg a felhasználók számláját. Az átverős appok fejlesztői az áruház azon modelljével éltek vissza, hogy egyes ingyenes appok megadott próbaidő után automatikusan fizetőssé válnak. Amennyiben az ingyenes időszak vége után még mindig ott az alkalmazás a mobilon, a szolgáltatás automatikusan levonja az előfizetés árát.

Alapesetben nincs szó csillagászati összegekről, jellemzően 1-10 dollár közt kell fizetni mobilappok használatáért, ám a becsapós appok több száz dollárt vagy eurót szívtak le a számlákról, akár 30-60 ezer forintnak megfelelő összeget. Egy QR-kód-olvasó app fejlesztője 104 eurót (32 ezer forint), míg a Professional GIF Maker 215 eurót (67 ezer forint) vont le a felhasználók számlájáról.

A módszer azért különösen veszélyes, mert a szoftverek önmagukban nem tartalmaznak kártékony kódot és vírust, nincs semmilyen gyanús jel (mondjuk felugró ablak), ezzel ellenben átverik a felhasználókat az indokolatlan összegekkel, hiszen senki nem fizetne ki 100 dollárt egy QR-kód olvasóért, számológépért, vagy képszerkesztőért.

Jellemzően ilyen, alapvető hétköznapi feladatokat elvégző szoftverek miatt lett soványabb a letöltők pénztárcája.

A szakértők az úgynevezett „fleeceware” névre keresztelték a jelenséget, amikor széles körben használt ingyenes vagy olcsó appok pofátlan pénzzel terhelik túl a felhasználókat. A rafináltak több hónap helyett mindössze pár napnyi próbaidőt szabnak meg, utána már szívják is le a pénzt. Ez úgy valósulhat meg, hogy már az ingyenes időszakra való regisztráláskor is elkérik a bankkártya-adatokat.

A felhasználók pedig maguk is figyelmetlenek, hiszen a felhasználási feltételekben is olvasható, hogy az összeg automatikusan levonásra kerül, ha nem mondják le a trial verziót. Sokan nincsenek tisztában azzal sem, hogy az app törlése nem jelenti azt, hogy egyben az előfizetést is lemondták, azt külön lépésben kell megtenni. Ráadásul a károsult felhasználók elmondása szerint többszöri próbálkozásra sem sikerült megszakítaniuk az előfizetést.

Az üzleti modellről bátran elmondható, hogy átlépi az etikai határokat, és mégis sikeresek. A felhasználók adott százaléka megfeledkezik a feliratkozás megszakításáról, és ha még csak a milliós letöltésekkel rendelkező programok letöltőinek kicsi szeletéről is van szó, ekkora összegek mellett busás pénz üti a fejlesztők markát.

A Google azóta eltávolította a Play Áruház kínálatából a 15 azonosított, pofátlan appot, a tanulság pedig, hogy mindig olvassuk el figyelmesen telepítéskor a felhasználási feltételeket, különösen az előfizetésre vonatkozóan.

A bejegyzés trackback címe:

https://winmake.blog.hu/api/trackback/id/tr4815176010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

FACEBOOK OLDAL

Hírdetés

 

 

süti beállítások módosítása