Winmake

Útmutatók. Hírek. Cikkek. Tech.

Biztonsági rés fenyegeti a fotóinkat az Instagramon és Facebookon

A BuzzFeed News szerint aki egy kicsit is ért a böngészők működéséhez, kinyerheti az Instagramról és a Facebookról egy privát fiókkal rendelkező ismerőse fotóit. A Facebook szerint ugyanakkor nincs mi miatt aggódni.

Az, hogy a közösségi oldalakon beállíthatjuk a profilunk láthatóságát – például, hogy privát legyen-e a fiók, vagy bárki számára elérhető – egyfajta biztonságérzetet ad, hiszen így magunk szabhatjuk meg, hogy ki érhesse el az általunk közzétett tartalmakat. Elvileg. A BuzzFeed News azonban egy olyan kiskaput fedezett fel az Instagramnál (és a Facebooknál), amivel ezt a biztonsági beállítást kerülhetik meg a rosszakarók.

A lap beszámolója szerint egy kis bűvészkedéssel bárki számára elérhetővé válhatnak azok a tartalmak, amelyeket egyébként egy privát fiókban tett közzé valaki. A módszer hasonló ahhoz, ahogyan a MÁV online rendszeréből lehetett elektronikus jegyet "vásárolni".

Lényegében arról van szó, hogy a böngésző Fejlesztői eszközök menüpontja segítségével könnyen kinyerhető az a hivatkozás, amely a megosztott tartalomhoz vezet. Ha ez megvan, a link birtokában bárki megnézheti azt – függetlenül attól, hogy a fiók privátra állították-e. A BuzzFeed mellett a The Verge is letesztelte, hogy működik-e a metódus, és a tapasztalatok szerint igen, létezik a kiskapu.

A beszámoló szerint ugyanezzel a módszerrel az is lehetővé válik, hogy a rosszakarók hozzáférjenek azoknak a felhasználóknak a profilképéhez, akik az adott bejegyzéshez hozzászóltak, esetleg kedvelték azt. A BuzzFeed szerint a metódus a privát Facebook-fiókok esetében is hatékony.

Öröm az ürömben, hogy ahhoz, hogy a módszer működjön, látni kell a privát fiók posztjait, vagyis nem lehet csak úgy "kívülről" lementeni a tartalmakat. További rossz hír viszont, hogy a tartalmakhoz vezető hivatkozáson keresztül azután is elérhető a bejegyzés, hogy azt törölték. Ez vonatkozik a "sima" bejegyzésekre és a sztorikra is.

A Facebook szerint ugyanakkor a fenti módszer nem különbözik attól, mintha valaki képernyőképet készítene az adott tartalomról, és azt osztaná meg másokkal. Mint hangsúlyozzák, ettől még senki sem fog az illető fiókjához hozzáférni, valamint látni az ottani tartalmakat.

Továbbiakért kövesse facebook oldalunkat

A bejegyzés trackback címe:

https://winmake.blog.hu/api/trackback/id/tr6415060976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

FACEBOOK OLDAL

Hírdetés

 

 

süti beállítások módosítása