Winmake

Útmutatók. Hírek. Cikkek. Tech.

10 év után az android szakít az édességnevekkel

Ne is kezdje el találgatni, hogy milyen Q betűvel kezdődő édességnevet talál ki a Google az idei Android-verziónak, ugyanis a keresőóriás szakít ezzel a névadási gyakorlattal.

Az Android neve összeforrt az édességekkel, egyes ínycsiklandó finomságok elnevezése már e mobil operációs rendszer részét képezik. Összesen 14 hivatalos desszertnevet jegyez az Android – idézi fel az emlékeket az Android Police. Volt már Android Cupcake (Android 1.5), Donut (1.6), Eclair (2.0-1), Froyo (2.2), Gingerbread (2.3), Honeycomb (3.0-2), Ice Cream Sandwich (4.0), Jelly Bean (4.1-3), KitKat (4.4), Lollipop (5.0-1), Marshmallow (6.0), Nougat (7.0-1), Oreo (8.0-1), illetve a jelenlegi Android 9 Pie.

A küszöbön álló Android-verzióval azonban elköszönhetünk az édességnevektől: az Android Q hivatalos neve Android 10 lesz. A döntés oka állítólag az, hogy az újabb és újabb desszertnevek kitalálása egyre nehezebb feladat elé állította a marketingeseket, különösen, ha a globális márkanevekkel kapcsolatos elvárásokat is szem előtt tartanák. Hiszen kérdés, tudják-e Zimbabwében, hogy mi az a pite (pie), vagy evett-e valaki a Fülöp-szigeteken nugátot (nougat). Az Android szó önmagában természetesen más, ezt globális márkanévként mindenki ismeri. Eltekintve attól, hogy nehéz lett volna Q betűs és jól ismert édességnevet találni (illetve nem is beszélve arról, hogy mi jött volna a Z betű után), a 10-es szám (Android 10) egy jó kiindulópont lehet a dolgok megváltoztatásához.

Túl nagy jelentősége persze nincs egy ilyesfajta konvencióváltásnak. Ez ugyanis semmiben sem érinti a platform filozófiáját, és – jegyzi meg az Android Police – senki sem fog csak azért iOS-re váltani, mert nincs édességneve az aktuális Androidnak. És hogy mi lesz a szobrokkal? Nos, továbbra is ott őrzik majd a főhadiszállás bejáratát, sőt egy újabb is csatlakozik hozzájuk. A Google ugyanis már megrendelt egy hatalmas 10-es számot.

Hogyha szeretnél mindig értesülni a legfrissebb érdekes hírekkel, kövesse be Facebook oldalunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://winmake.blog.hu/api/trackback/id/tr6915021452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

FACEBOOK OLDAL

Hírdetés

 

 

süti beállítások módosítása