2020. aug 19.

Ön szerint mennyit facebookozik? Biztos hogy alábecsüli

írta: szabodavid911
Ön szerint mennyit facebookozik? Biztos hogy alábecsüli

A Facebook kutatása világított rá, hogy a felhasználók nagyon gyakran alábecsülik, mennyi időt töltenek a közösségi oldalon.

Tippelje meg, ön naponta hány órát facebookozik – szinte biztos, hogy téved

Tudományos munkákhoz inkább ne használja fel senki azokat az adatokat, amelyeket a Facebook-felhasználók vallanak be, amikor arról kérdezik őket, mennyit töltenek az oldalon. A számok ugyanis nagyon csalókák lehetnek – ez az egyik legfontosabb megállapítása annak a felmérésnek, amelyet maga a közösségi óriás készített.

A TechCrunch által is idézett kutatás fontos megállapítása, hogy a facebookozók hajlamosak alábecsülni az oldalon eltöltött időt, vagy azt, hányszor nyitják meg egy nap a Facebook alkalmazását. Különösen a fiataloknál érezhetők eltérések a között, mennyit lógnak valójában az oldalon és ők maguk mennyit vallanak be ebből.

© 

A kutatás azért is fontos, mert sok tudományos munkában hivatkoznak a facebookozási szokásokra, az ott eltöltött időre. Egyes publikációkban eleve a felhasználók által bevallott adatra támaszkodnak, mert úgy vélik: ha a Facebook közli azokat, az oldal biztosan elfogult volt, és esetleg szándékosan többet/kevesebbet mond, hogy jó színben tüntesse fel magát.

Csakhogy, mint arra a Facebook most rávilágított, valójában a felhasználók által mondott órák sem nevezhetők pontosnak, mivel többen nem képesek becslést adni arról, mennyi időt töltenek az oldalon vagy az alkalmazásban. Utóbbinak persze nemcsak a füllentés lehet az oka, sokan egyszerűen nem érzik, mennyi idejüket viszi el a hírfolyamon való böngészés.

Szólj hozzá

cikk facebook cikkek mennyit mark zuckerberg