Winmake

Útmutatók. Hírek. Cikkek. Tech.

A TikTok egyre inkább bajba kerül

2018-ban még csak pár magyar hallott a TikTokról, mostanra viszont rengeteg fiatal beszél róla folyamatosan, ahogy a kiberbiztonsági szakértők is, csak ők teljesen más okokból. Indiában és az USA haditengerészetnél tavaly betiltották, sőt az Egyesült Államok nemzetbiztonsági kockázat miatt vizsgálja a teljes betiltás lehetőségét is. És egy átlagos magyar fiatalnak is van miért aggódnia.

Februárban elkészült az első, hazai TikTok-felhasználók körében végzett kutatás, megmutatva, hogy a tiktokozó fiatalok a kedvenceiket már könnyebben beazonosítják, mint a legendás színészeket vagy éppen Budapest főpolgármesterét. A környezetünkben nem egyszer hallhatunk olyanról is, hogy a gyereket a Facebook és az Instagram nem igazán érdekli, ám él-hal a TikTokért.

A korábban Musical.ly nevű TikTok alkalmazásról sok szülő akkor hallott először, mikor a 2018-as ominózus Mammut-beli káoszba és tömegbe fulladt élő összejövetel hírét olvashattuk a médiában. Ez egy 2016-ban megjelent, kifejezetten kiskorúakat, fiatalokat célzó alkalmazás, amelyben zenére táncolnak, vagy valamilyen vicces, meghökkentő videós tartalmat tölthetnek fel 15 másodpercben, reménykedve a nagyszámú lájkban, kedvező hozzászólásokban, kiemelt nézettségben, tömeges megosztásban

– idézi vissza a hazai őrület kezdetét Csizmazia-Darab István, a Sicontact Kft. IT-biztonsági szakértője.

A nemzetközi trendeknek megfelelően az appot elsősorban a 11-18 éves korosztály használja, a felhasználók 74 százalékát teszi ki ők, míg a 25 évnél idősebbeknél elhanyagolható az ismertsége. A tinik között viszont már az egyik első számú közösségi oldalnak számít, a felmérést kitöltő fiatalok 60 százaléka legalább napi fél órát használja, tíz százaléka pedig több mint két órát naponta.

Felzabálja az időt, gyűjti az adatokat

A hírekben jó pár hónapja olvasható, hogy a kínai ByteDance által birtokolt applikáció adatgyűjtése aggasztóan kiterjedt mértékű. Az üzemeltető az adatvédelmi hiányosságok miatt 2019-ben a valaha kiszabott legnagyobb adatvédelmi bírságot, 5,7 millió dollár büntetést kapott az Egyesült Államokban.

Kifejezetten durva hibákról volt szó: a videómegosztó oldal jogszerűtlenül és szülői engedély nélkül gyűjtötte a gyerekek adatait, ezen belül fotóikat, e-mail címüket, telefonszámukat, fizikai tartózkodási helyüket, a személyes információk ráadásul az alapbeállítás szerint publikusak is voltak.

A rendszer emellett azt is lehetővé tette, hogy a felhasználók privát kapcsolatba lépjenek, így az alkalmazás a kiskorúak miatt a pedofilok érdeklődését is felkeltette.

A tulajdonos ByteDance kapcsán is sok adatvédelmi aggályról olvashattunk, az Egyesült Államok haditengerészetnél tavaly, Indiában az idén tiltották be a TikTokot, sőt az USA nemzetbiztonsági kockázat miatt már vizsgálja a teljes betiltás lehetőségét is.

Nemrég Mike Pompeo amerikai külügyminiszter nyilatkozott úgy, hogy a TikTokot azoknak ajánlott letölteni, akik szeretnének privát információt adni a Kínai Kommunista Párt kezébe. Ehhez hozzá kell tenni, hogy Kína és Amerika között kiéleződött a feszültség az elmúlt években, főként biztonsági, kereskedelmi és technológiai kérdésekben, elég a kínai Huawei kiszorítását célzó szankciókat említeni.

A Reddit vezérigazgatója, Steve Huffman azt fejtegette, hogy az app olyan, mint egy parazita,

a felhasználók tudta nélkül hallgatózik a háttérben, az általa használt ujjlenyomatos technológia pedig biztonsági szempontból borzasztó, ezért ő semmiképpen nem fogja telepíteni a készülékére. A TikTok erre azt reagálta, hogy a vádak alaptalanok.

A TikTokot korábban több amerikai politikus is kritizálta, nemzetbiztonsági fenyegetésnek nevezve az appot, mert állításuk szerint az a kínai rezsim kezében van, és adatokat gyűjtenek a felhasználókról. Szintén ilyen indokokra hivatkozott India, ahol nemrég hatvan kínai alkalmazást tiltottak be, köztük a TikTokot. Sőt, még az Anonymous hackercsoport sem nyugodt: a hacktivista csoporthoz tartozó egyik Twitter-fiók július elsején hívta fel a felhasználók figyelmét arra, hogy azonnal töröljék a mobiljukról a videós alkalmazást.

Pedig lassan mindenki fenn lesz

A figyelmeztetések ellenére a TikTok népszerűsége folyamatosan növekszik, és nem úgy tűnik, hogy megálljt lehetne neki parancsolni. Ez az első olyan kínai app, ami az ország határain túl ekkora tömeget tudott meghódítani.

2019-ben negyedik legnépszerűbb volt az iPhone alkalmazások listáján. Már 2018-ban is 500 millió aktív felhasználója volt világszerte, ez a szám most 800 milliónál jár, és a TikTok hatalmas üzlet is egyben, hiszen a cég 2019-es bevétele 177 millió dollár volt. A gyerekek körében a mások vicces videóinak napi szintű telefonos nézegetése, de a saját magukról feltöltött tartalmak készítése is rendkívül népszerű, és valószínű, hogy itt sem tartják be a regisztrálásnál a 13 éves korhatárt.

A bejegyzés trackback címe:

https://winmake.blog.hu/api/trackback/id/tr5816002348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FACEBOOK OLDAL

Hírdetés

 

 

süti beállítások módosítása