Winmake

Útmutatók. Hírek. Cikkek. Tech.

Samsung Galaxy Z Flip specifikációk, teszt

Nagyjából a Samsung nyeri a hajlítható kijelzős telefonok közötti versenyt. Itt van a Samsung Galaxy Z flip, ami még tovább fejlesztette ezt a technológiát és most már a piacon bárki megveheti. Ugyan a Fold csúszott majdnem egy évet, illetve a publikus tesztelők tulajdonképpen szétszedték a telefont, a Z flip indulása ehhez képest zökkenőmentesebbnek bizonyult. Az ára azonban nem olcsó, 536 ezer forintot kérnek el érte. 

Doboz, külső

A doboz kompakt, fekete, kibontás után a legfelső részén fekszik kinyitva a Z Flip. Ha alánézünk, akkor fogunk találni egy gyorstöltő fejet, hozzá Type-C kábelt, egy zsinóros, hallójáratos AKG headsetet, valamint SIM-tűt és átlátszó tokot. Ez utóbbi két részből áll, egyiket a termék elejére, másikat a hátára kell pattintani, máris nem olyan necces letenni bárhová, mert egyébként a zongoralakk hatású felületet karcállóságát az ember nem szívesen tesztelgetné.


[+]

A Z Flip első blikkre is egy sokkal kiforrottabb valaminek tűnik, mint a Fold. Masszív, stabil, elég súlyos kis dobozka összecsukva, sokkal kisebb ilyenkor a rés az egymásra hajlított kijelző két fele között, mint az a szakadék, ami a Foldnál tátong. A hozzánk eljutott fekete árnyalat kicsit komor, de mégsem barátságtalan, erről a legömbölyített élek gondoskodnak, jól meg lehet markolni, a fedlapot pedig onnan ismerni meg, hogy két kamera, egy villanó és egy apró kijelző néz felénk.


[+]

Ezek ugye rögtön pont nem felénk fognak nézni, ha kinyitjuk a telefont, és ezügyben igen markáns eltérés van a két hajlítható Samsung között. A Fold az vagy össze van csukva, vagy kiterítve teljesen, középút nincs, mert lifeg az egész. A Z Flip ellenben egy érzésre sokkal masszívabb zsanért rejt, amit szinte bárhol meg lehet állítani, a kinyitás-becsukás műveletéhez valamivel nagyobb elszántság kell, ám minden különösebb trükk nélkül lehet ezt egy kézzel is abszolválni. Egyszerűen minőségibb érzése van, mint a Foldnak, pedig alig egy év telt el a két termék bemutatása között.


[+]

A Samsung azt a trükköt találta ki, hogy a zsanérban van egy kefe. Ez pedig arra jó, hogy amikor nyitjuk-csukjuk a masinát, akkor a hajlítás mentén bizony be tud kúszni a szennyeződés a kijelző íve mögé, ami például a Motorolánál elég necces, szóval itt ez a kefe elvileg pont a mozgatás során kisöpri a port a résekből, így talán időtállóbb lesz a történet. A másik érdekesség pedig maga a kijelző, ami hivatalosan bizony üveg. Hajlítható üveg, de elég puha, szóval ha nagyon akarom, akkor meg lehet karcolni akár körömmel is. A gyártó nem a Samsung, hanem a Schott AG, akik a Xensation FelxOne nevű üvegjüket szállítják a koreai cégnek, egy UTG (ultra-thin glass) megoldásról van szó, amely mindössze 0,075 milliméter vastag, kémiailag erősített aluminoszilikát üveg, nagyon kis ívben is képes hajlani és állítólag a karcoknak is ellenáll, noha azért ezt ne vegyük életbiztosításnak. De igen, ez üveg, még ha nem is tűnik annak.

A 6,7 inches panel nyilván AMOLED, felbontása 1080 x 2636 pixel, a fedlapra rakott aprócska kijelző pedig 1,1 hüvelykes, ez 112 x 300 képpontot tud megjeleníteni, alapvetően az értesítsek ikonjai, a töltöttség és az óra látszódnak itt, de ha szelfit csinálunk, akkor a kamera képe is megjelenik. Ez nyilván nagyon apró, de arra bőven jó, hogy az ember a saját fejét be tudja így tájolni. Gombokat csak a jobb oldalon találunk, a fedlap szélére kerültek a hangerőt szabályozó billentyűk, illetve az ujjlenyomat-olvasó is itt van, amely be is nyomható, tehát a kijelzőt is tudjuk vele nyitni és zárni. Alul hangszórót és Type-C csatlakozót láthatunk, illetve az alsó és a felső részen is van mikrofonfurat.


[+]

Kinyitás után egy hosszúkás okostelefon keletkezik, amely 22:9-es képarányt vonultat fel, a kijelző felső részét fogásváltás nélkül elérni nem lehetséges. Kávák vannak, de szélességük igazából nem vészes, viszont magasságuk is van, hiszen a kijelző két fele az összehajtás után sem ér egymáshoz, ez a perem tartja el annyira, hogy a belső ív ne legyen belső törésvonal. A kérdés a Foldnál is az volt, hogy kiterítve mennyire látszik a hajtás, a Z Flip ebből a szempontból jobb, mert sokkal kevésbé markáns a dolog, de azért megcsillan a gyűrődésen a fény és ujjal is kitapintható. Számomra ez nem zavaró, de megértem, aki emiatt finnyáskodik.

Hardver, UI

Úgy fest, hogy kis példányszámú és globálisan elérhető termékek esetén a Samsung a Qualcomm megoldását választja a sajátja helyett, a Z Flip pedig ezügyben elég jól járt, hiszen a Snapdragon 855+ chipsetet kapta meg. Ami az épp elérhető legcombosabb lehetőség addig, amíg a 865-ös nem kezd el egy-két újdonságban megjelenni. De igazából nem nagyon látom, hogy annál a tempónál több kéne, amit a Z Flip nyújt, Bone is írta, hogy az S10 Lite-on úgy fut a One UI 2.0, mint a szélvész, na most ezen már Android 10-re tett 2.1-es változat dolgozik és a chipset is erősebb, szóval akadás, megtorpanás, microlag, dadogás egyszer sem fordult elő. Kapott 8 GB RAM-ot és 256 GB belső tárhelyet is a telefon, ez utóbbi viszont nem bővíthető.

A kezelőfelület kapcsán nincs látható változás a One UI 2.0-hoz képest, szinte minden úgy működik, ahogyan mondjuk egy S10 Lite-on, egy A71-en, vagy egy S20-on. Persze a kicsinyke külső kijelző miatt van egy-két extra, ennek is lehet álítani a fényerejét külön, plusz azt is paraméterezhetjük, hogy az értesítések miképp jelenjenek meg itt. Ez a pici AMOLED panel is érintésérzékeny amúgy, lehet jobbra-balra húzogatni, akár az egyes értesítésekhez tartozó szöveges információk első sorát is meg tudjuk tekinteni a termék kinyitása nélkül, de ez inkább csak lehetőség, mint ténylegesen hasznos funkció.

[+]

A One UI 2.1 ezen kívül nyújt mindent, amit ismerünk. Oldalról berántható és paraméterezhető edge panel, sötét mód, témázhatóság, gesztusvezérlés, always-on kijelzés, lehet állítani, hogy az oldalsó gomb hosszas és kettős megnyomás mit csináljon. Alapból kettős megnyomásra indul a kamera, ez összecsukott állapotban is működik, ilyenkor a kis kijelző lesz a kereső és a hangerőgombokkal tudunk exponálni. De akad egykezes mód, kérhetjük, hogy az ikonok a főképernyőkön legyenek mind, van arc alapú feloldás, találunk eszközkarbantartót és persze megvan a digitális jólét funkció is.

A szoftveres felhozatal is ismerős, de a gyári alkalmazások között alig van fent valami alapból, a diktafont és a számológépet is kihagyták, ezeket a Samsung zenelejátszóval egyetemben a Galaxy Store online boltból tudjuk díjmentesen letölteni. Viszont a Facebook, a Netflix, a OneDrive és a Game Launcher megvannak, ahogyan a Google szoftvercsomagjának legfontosabb darabjai is. Furcsa módon viszont feldobták az AR-zóna nevű mókát, ami a kameraképre tesz mindenféle nagyon fontos dolgokat.

Multimédia

Két kamera mosolyog az emberre a feldapon, mindkettő 12 megapixeles, egyik normál, másik széles látószögű. Nincs pixel-binning, meg quad-Bayer szűrő, ez natívan ennyi, de a főkamera mögött van OIS, F/1,8-as apertúra, a szenzor mérete pedig 1/2,55 inch. A széleslátó F/2,2-es apertúrát kapott és van nekünk egy kijelző feletti, lukba rakott kameránk is, ha kinyitott mobillal készülne a szelfi, ez 10 megapixeles felbontásra képes.


[+]

Viszont az a nagy helyzet, hogy nem kell ide óriási felbontás, meg mindenféle hangzatos lencserendszer és különleges algoritmus ahhoz, hogy a Z Flip jó képeket készítsen. Ráadásul a beállítások tengerében sem fogunk elveszni, nagyjából annyi a dolgunk, hogy eldöntsük, hogy melyik látószöget preferáljuk, aztán már lehet is kattintgatni, persze van automatikus HDR és témafelismerés, no meg manuális mód is akad, ahol babrálható az ISO (50-3200), a záridő (1/24000 és 30 másodperc között), a színhőmérséklet, a tónus, a kontraszt, a telítettség, valamint a világosabb és sötétebb részek erősítése. Igazán elégedettek lehetünk a produkcióval, simán hozzá az S10 szintjét a cucc, kis kromatikus aberráció néha van a széles látószögű fotóknál, de ez sem veszélyes. És este is korrekt az eredmény. Az alábbi képpárok automatikus módban készültek:

Ezen felül van még élőfókusz (ami a hátteret elmossa), panoráma, kifejezett ételfotózás (ahol a kép közepe éles), éjszakai mód (fenti galéria utolsó sora), illetve videózási opciók. És a One UI 2.1 hozadékának tűnik (mivel a Galaxy S20-akban is van), hogy itt is van manuális mód kézi fókusszal, ISO-val, fehéregyensúllyal. Ha már videó: a telefon 4K-ban tud 60 fps-t maximum, de ez csak a főkamerával működik, 30 fps-ben már a nagylátószögű is bejöhet a képbe. És itt is van szuperstabi, ami viszont egyféle látószöggel valósul meg (valahol félúton a két érték között), itt a felbontás Full HD lehet maximum, de tényleg roppant látványos a végeredmény.

Zeneileg a szokásos a produkció, kihangosítva közepes, csak egy hangszórónk van alul, rádió pedig nincs. Viszont a mellékelt headset igen korrekt, ugyanakkor fura, hogy a Fold mellé még csomagoltak egy Galaxy Budsot, itt viszont vezetékes kiegészítőt kapunk, mondjuk abból a vonalból egy tényleg jó minőségű AKG darabot. A Samsung gyári lejátszója is jó munkát végez, de a Play Zene is működik, noha ez sincs rajta alapból a telefonon. Videózni a 22:9-es képarány miatt kellemes, a legtöbb moziba nem piszkít bele a kameraluk sem (ez már a sötét sávba csúszik át oldalt), de ilyenkor azért kicsit hiányzik a sztereó hangszóró.

Adatátvitel, akkumulátor

4G van, az 5G egyelőre az S20-ak kiváltsága (meg ugye a Foldnak is van ilyen variánsa máshol), a kétcsatornás WiFi korrektül üzemelt, a böngészés gyors, most még a Samsung saját browsere sincs fent a telefonon, szóval alapból a Chrome lesz a parterünk. A pozíciószerzés szintén fürge, GLONASS, GALILEO és BDS műholdakat is lát a telefon, a Bluetooth 5.0-s, NFC is van. A Samsung DeX megoldásával azonban nem kompatibilis. A készülék egyetlen nanoSIM-et fogad fizikai valójában, de akinek a kétkártyás ügymenet lényeges, az felkonfiguráltathat a szolgáltatójával egy eSIM-et is, noha itthon ezt egyelőre csak a Telekom tudja megoldani.


[+]

A hívásfogadás történhet becsukott állapotban is a kis kijelzőn megjelenő ikont elhúzva (és elutasítás is van), ilyenkor kihangosítva tudunk társalogni, ha viszont kinyitva vesszük fel, akkor a lecsukás egyben hívásmegszakítás is. Ugyanakkor viszont maga a kinyitás művelete nem veszi fel a hívást, tehát ha csörög a szelence, akkor előbb kihajtogatjuk, aztán felvesszük a zöld ikonnal. A beszélgetési hangminőség egészen kiváló, mi is jól hallunk mindenkit, de a másik oldalon még jobb a helyzet. Tény, hogy kinyitva jó hosszú a Z Flip, ezért a mikrofon közelebb van a szájszervünkhöz, ám kihangosítva is korrekt a hangminőség, messze az átlag feletti.

Hirdetés

 

[+]

A Z Flip rákfenéje első blikkre az akkumulátor lehetne, hiszen a 3300 mAh-s teljesítmény egy ilyen hardverrel felszerelt géphez kissé karcsú. De ez csak papíron ijesztő, a való életben nem ennyire drámai a helyzet. Persze a kinyitott kijelzőn matatni naphosszat nem lesz túl takarékos, de mondjuk egy “naphossz” azért kiesik így is, ám a gyakorlat már a Foldnál is azt mutatta, hogy ha nem kell nyitogatni a telefont minden hülyeség miatt, akkor az jótékony hatással van az üzemidőre. Ehhez most ez a teszt roppant szűkös időkeretet biztosított (rajtunk kívül álló okokból), de egyáltalán nem aggasztó a helyzet, a kihajtott Z Flipen nézett, Wifi hálózaton streamelt Full HD videónak 14 óra kellett, hogy lemerítetse a terméket. Ráadásul a két részből álló telepet fel lehet tölteni 15W-os gyorstöltővel relatív hamar, ha pedig kicsit több időnk van, akkor vezeték nélkül is etethető.

A bejegyzés trackback címe:

https://winmake.blog.hu/api/trackback/id/tr1515485622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

FACEBOOK OLDAL

Hírdetés

 

 

süti beállítások módosítása