Winmake

Útmutatók. Hírek. Cikkek. Tech.

Hogyan gyorsítsuk fel a Windows 10-et?
Ideinglenes fájlok törlése, helyfelszabadítás, optimalizálás

Szóval itt van a Windows 10, folyamatosan frissít, tele van érthetetlen funkciókkal, felesleges dolgokkal. Itt egy útmutató, amelyben lépésről lépésre bemutatom, pontosan hogyan is lehet megtisztítani a Windowst, gyorsabbá tenni és használhatóbbá.

Képtalálat a következőre: „clean win10”

C meghajtó tisztítása

 

Kattintsunk jobb egérgombbal a start menüre, ott pedig a Futtatásra nyomjunk.

Majd írjuk be hogy "temp" és kattintsunk az OK-ra.

Megnyílik egy mappa, amiben az indeinglenes fájlok vannak. Nos, amit itt látunk egytől egyig mindent kitörölhetünk. Fogja jelezni, hogy valamelyik fájlt nem képes törölni, azoknál nyomjunk a kihagyás gombra és bátran hagyjuk ott őket. Azok sem kellenek, csak éppen jelenleg használatban vannak. Majd máskor töröljük őket.

Ezután ismét nyissuk meg a futtatást, csak most temp helyett %temp%-et írjunk be. Ugyanez vonatkozik erre a mappára is, innen is bátran mindent lehet törölni amit enged.

Utoljára nyissuk meg a futattást, írjuk be hogy prefetch. A mappa megnyitásához lehet rendszergazdai engedélyt kér, adjunk neki, majd bátran töröljünk innen is mindent, ugyanúgy. Az előtöltés funkcióhoz vannak itt fájlok, de többnyire feleslegesen sok fájl kerül ide. Ami kell, majd visszarakja a windows magától, bár törölni már nem törli.

Nem használt programok

 

Mondani sem kell, a felesleges programokat érdemes letörölni mert nem kellenek, helyet foglalnak, olyanok mint a polcon hagyott szemét. De hogyan is kell biztonságosan szoftvereket eltávolítani? Ezzel sok helyet nyerhetünk, frissíthetünk a gépünkön. A start menüben keressünk rá hogy "Programok telepítése és törlése", nyissuk meg, és a kilistázott szoftverek közül válogassuk ki amelyekre nincsen szükségünk már.

Válasszuk ki ami nem kell, és kattintsunk az Eltávolítás gombra. Bátran töröljük.

Optimalizálás

 

Nyissuk meg a fájlkezelőt, majd kattintsunk jobb egér gombbal a C meghajtóra, és a tulajdonságokra.

Itt kattintsunk az Eszközök fülre, és az optimalizálásra.

Bátran optimalizáljuk az összes meghajtót, leginkább a C-t. Ez gyorsítani fog nagyon sokat a gépen. 

Meghajtó tisztító

 

Egy mégegy praktikus módszer, hogy ugyanoda visszamegyünk a meghajtóra kattintva, tulajdonságokra kattintva, a lemezkarbantartóra nyomva.

Itt mindent kipipálhatunk, és OK gombra kattintva törölhetünk. Szintén felesleges fájlok.

Ha ezeket elvégeztük, nagyjából megtettünk mindent amit kockázatmentesen tehetünk a windowsal. Érezhető javulásnak kell bekövetkeznie, főleg az optimalizálás miatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://winmake.blog.hu/api/trackback/id/tr2715231972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

FACEBOOK OLDAL

Hírdetés

 

 

süti beállítások módosítása