2019. sze 15.

Megérkezett a power bankok következő generációja

írta: szabodavid911
Megérkezett a power bankok következő generációja

Két brutális power bank landolt a RendeljKínait tesztasztalán: a 20 000 mAh-s kapacitású Xiaomi Power Bank 3 Pro és a 30 000-es Baseus CW-YMS. Utóbbi eszköz igazi port-erdőt vonultat fel: 4 darab USB-A, 1 darab Type-C és egy darab lightning port iPhone készülékekhez, és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy ezen kívül kezeli a QC 3.0 és a PD szabványokat is. A Xiaomi készüléke szerényebb, 2 darab USB-A és egy darab kétirányú Type-C port a repertoár, cserébe sokkal kisebb és filigránabb, ráadásul 45W-ig terhelhető.

A hordozható energiatárolókat manapság már szinte minden háztartásban megtalálhatók, a kapacitás viszont jellemzően 5-10 000 mAh közé esik – ezekhez képest a nálunk teszten járt Xiaomi és Baseus termékek igazi bálnának tűnnek. 20 000/30 000 mAh kapacitással több telefon feltölthető, ráadásul a gyorstöltési szabványoknak köszönhetően a megszokottnál jóval gyorsabban.

Fotó: RendeljKínait

Ami a külsőt illeti, a Xiaomi rendelkezik a filigránabb, mutatósabb dizájnnal: a fekete téglalap elejére rejtették el a már-már szokásosnak nevezhető, négypontos töltöttségjelzőt, ami az oldalgombbal kelthető életre. A Baseus esetében nem LED sorra, hanem egy kerek kijelzőre bízták az adatok megjelenítését, a ház pedig érdes felületkezelést kapott, ami a csúszást hivatott meggátolni, és ez nem is alaptalan félelem, hiszen a súlya tényleg brutális egy átlagos power bankhoz képest: 508 gramm –

avatott kezekben ez a kütyü szinte már fegyvernek minősül.

A telepek aljára mindkét gyártó elhelyezte az olyan műszaki adatokat, mint a ki- és bemeneti értékek, a kapacitás vagy éppen a maximum áramleadási képesség. Mi a rated capacity sorra hívnánk fel a figyelmet, hiszen ez mutatja, hogy 5V mellett mennyi a valós kapacitása az eszközöknek. A Baseusnál ez 18 000, míg a Xiaominál 12 600 – ezeket a számokat elosztva a mobilok aksijának kapacitásával jön ki pontosan, hány feltöltésre elég a power bankekben tárolt energia.

Fotó: RendeljKínait

A pontos műszaki paramétereket érdemes áttekinteni, mert a használatukat elég tág határok között lehet kombinálni. A Baseus elektronikája ráadásul speciális, az USB A portokat és a Type-C-t két külön halmazként kezeli, a kijelzőn is külön láthatjátok a hozzájuk tartozó értékeket. Az előbbi csoport maximum 15, utóbbi maximum 18W-ot képes leadni, így jön ki a 33W összteljesítmény. Ember legyen a talpán, aki ezeket megjegyzi, ráadásul nem minden port ekvivalens, például a Baseus naranccsal jelölt csatlakozója QC 3.0 képes, míg a többi nem.

Fotó: RendeljKínait

Tesztüzem

A két power bank a jelenleg elérhető csúcstechnológiát vonultatja fel, amik elméletileg gyorsabb és nagyobb teljesítményű töltést tesznek lehetővé. Éppen ezért érdemes egy kicsit elidőzni a különböző misztikus rövidítéseknél. A legismertebb talán a QC, vagyis a Quick Charge, ami egy Qualcomm szabvány, ami nem a hagyományos 5 volton tölt, hanem megemeli a feszültséget 9 vagy 12V-ra. Ez azt jelenti, hogy azonos teljesítmény mellett kevesebb áramot használ fel a töltő, és összességében gyorsabban tölt.

A USB PD, vagyis Power Delivery egy univerzális átviteli technológia, aminek lényege, hogy képes kiváltani a hagyományos tápegység funkciókat, hiszen kétirányú töltést tesz lehetővé. Ezt a Type-C port mellé integrálják, mert itt akár 100W teljesítmény is átvihető, így már kisebb fogyasztású notebookok, tévék, monitorok is elláthatók energiával. A fenti szabványokat természetesen mindkét oldalnak ismernie kell, tehát a power bankotok hiába tudja a PD töltést, ha a notebookotok azt nem ismeri.

A fenti szabványok működését és a teljesítmény leadását az alábbi eszközökkel teszteltük:

Ezek otthon is elvégezhető tesztek, ráadásul a ZKE hardveréhez ingyenesen mellékelik a szoftvert is. A fenti módszerekkel nemcsak a két power bank tudását, de a védelmeik helyes működése – például túláram és túlmelegedés elleni -, illetve a kapacitásuk is ellenőrizhető.

* a teszter felső korlátja ** fölötte 1 V-ot esik a feszültség. Fotó: RendeljKínait

Mindkét termék hozta a sajtóanyagban olvasható paramétereket, de ezt el is vártuk a két neves gyártótól. Igazából nagyobb problémát jelentett őket lemeríteni, mint gondoltuk, egyszerűen nem tudtunk elég eszközt rájuk pakolni, és ez a Baseus CW-YMS-re különösen igaz. Egy átlagos telefont nagyjából 5-6 alkalommal feltölt, egy iPhone 8-at pedig tizenkétszer, ami megdöbbentő adat. Még a Xiaomi Power Bank 3 Pro kapacitása is elég négy átlagos mobil teljes feltöltésére.

A Baseus legnagyobb érdeme a rengeteg port, emiatt jobb, mint a Xiaomi, akár otthon, akár egy durvább túrán használjátok, szinte sosem fogy ki a szuflából. Cserébe viszont nagy és nehéz, hiszen valahol el kell férnie a sok telepnek. Persze a Xiaomi sem marad szégyenben, a három kimenet sem kevés, és bár a kapacitása kisebb, a mérete is az, így kevésbé húzza le a táskát, és

a Type-C port 45W-os teljesítménye pedig tekintélyt parancsoló.

Amit érdemes még tudni, hogy a két nagyteljesítményű eszközt nem olyan egyszerű feltölteni. Egy 10W-os USB-s töltő 11-12 óra alatt pumpálja tele a Baseus által gyártott darabot, míg a Xiaomit durván 8-9 óra alatt. Éppen ezért érdemes beszerezni egy olyan, Type-C porttal ellátott tápegységet, ami 45W-os teljesítménnyel rendelkezik (ilyen például a Blitzwolf BW-PL4), hiszen egy ilyen kiegészítőnek hála sokkal gyorsabban visszapumpálható az energia a hordozható telepekbe.

Összegzés

Mivel a Baseus és a Xiaomi power bank ára is 15 000 Ft, egyértelműen az előbbi a nyertes, a többletszolgáltatásai miatt. Öt különböző eszközt is ráaggathatunk, kijelzőn követhetjük nyomon a két csoportba szervezett portok feszültség- és áramerősség értékeit és a töltöttséget. QC 3.0 és PD képes, lightning porttal is rendelkezik az Apple eszközök töltéséhez, tehát nem nagyon tudunk mibe belekötni.

A Xiaomi 20 000 mAh-s egysége is remek, egyszerre három kimenete van, 45W-ig terhelhető a Type-C porton, könnyebb és kisebb, mint a Baseus, így egyszerűbb magunkkal vinni és ez is ismeri a QC és PD szabványokat, ráadásul a gyári kapacitást egy picit túl is teljesítette. Összességében mindkét power bank kiváló eszköz, amikre áfa- ás vámmentes EU Priority Line szállítás is rendelkezésre áll, de abban nem vagyunk biztosak, hogy mindenkinek szüksége lesz egy zsebben hordott atomerőmű teljesítményére.

Szólj hozzá

új generáció powerbank power bank külső akkumulátor next level