Winmake

Útmutatók. Hírek. Cikkek. Tech.

10 nyelven vizsgálta meg a BBC a YouTube-ot, és sötét dolgokat talált

Úgy tűnik, hiába ígérte meg a YouTube az év elején, hogy száműzi az ajánlórendszeréből a kamu videókat, ez még mindig nem történt meg.

Az elmúlt években többször került már bajba a YouTube azért, mert olyan videók voltak elérhetők rajta, amelyek valamilyen oknál fogva nem voltak összeegyeztethetők az irányelveivel. Ennek ellenére a videómegosztó algoritmusa nemcsak, hogy nem vette le, hanem még ajánlotta is ezeket a rendszerben, így sokan megnézték őket.

A hirdetők ezt nem nézték jó szemmel, az általuk készített reklámok ugyanis olyan videók mellé is bekerülhettek, amelyekhez a legkevésbé sem akarták a nevüket adni.

Az utóbbi időben úgy tűnt, hogy a vihar elült, ám a YouTube most ismét komoly gondban lehet. Kiderült ugyanis, hogy a rendszer

olyan kamu videók mellett jeleníti meg a legnagyobb márkák hirdetéseit, amelyek készítői azt ígérik, hogy kigyógyítanak a rákból

– derült ki a BBC által készített vizsgálatból. A lap azt állítja, a videómegosztó algoritmusa nemcsak, hogy nem törli ezeket a tartalmakat a rendszerből, de számos nyelven még "tolja is őket".

Khawla Aissane szamártej fogyasztását javasolta a daganatos megbetegedések leküzdésére.
© 

A BBC 10 különböző nyelvet – az angolt, a portugált, az oroszt, az arabot, a perzsát, a hindit, a németet, az ukránt, a franciát és az olaszt – vizsgálva összesen 80 olyan videót talált, amelyek a gyógyítással kapcsolatos hamis információkat terjesztenek. Közülük a legtöbb a rák gyógyításához kapcsolódik. A tartalmak közül tíz már milliós megtekintésnél jár, és megjelennek bennük hirdetések is.

A videókban olyan, soha nem bizonyított "gyógymódokat" ajánlanak, mint a kurkuma vagy a szódabikarbóna fogyasztása, de gyakran előkerült a gyümölcslevek fogyasztása vagy az extrém böjt is. A videók előtt pedig olyan márkák hirdetései jelennek meg, mint

  • a Samsung,
  • a Heinz,
  • a Clinique,
  • a Booking.com vagy
  • a Grammarly,

de találkoztak hollywoodi filmek ajánlójával, sőt még egyetemek hirdetéseivel is.

Elizeu Correia egy gyógyteára esküszik, amivel szerinte le lehet küzdeni a rákot.
© 

A kör pedig itt bezárul, hiszen a videók készítői a hirdetések után pénzt kapnak, ami további hasonló videók elkészítésére ösztönzi a feltöltőket.

A YouTube még januárban ígérte meg, hogy visszaszorítja ezeket a tartalmakat, és kiveszi őket az ajánlórendszeréből, de mint kiderült, ez csak egy nagyon kis számú videót érint az Egyesült Államokban, ráadásul a szigorítás csak az angol nyelvterületen indult el – holott a probléma globális. Az orosz nyelvű YouTube esetében például már egy egyszerű keresés is olyan találatokhoz vezetett, amelyben szódabikarbóna fogyasztását javasolják a rák ellen.

Erin McAweeney, a Data & Society intézet elemzője szerint a legnagyobb probléma, hogy a YouTube a korábbi megtekintésekre támaszkodik. Ha valaki egyszer megnéz egy bizonyos témájú videót – például kamu gyógyítós videót –, nehéz lesz attól "megszabadulnia", mert a rendszer folyamatosan ilyeneket ajánl majd neki. Az is lehet, hogy valaki egy hiteles videót néz ugyan, de az ajánlórendszer egy kamu videóra vinné tovább.

A YouTube algoritmusa nem ismeri a hitelességet

– világít rá a probléma lényegére McAweeney.

© 

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy bár a fent említett videók önmagukban nem voltak károsak, összességében káros hatásuk lehet a betegekre.

A BBC megkereste a fent említett hirdetőket is. A Samsung úgy reagált, a márka semmilyen módon nem kötődik a videókban megjelent tartalmakhoz, míg a Heinz megtette a szükséges lépéseket, hogy a szóban forgó csatornák lekerüljenek a platformról. Hasonlóan tett a Grammarly is, amely felvette a kapcsolatot a YouTube csapatával, hogy a hirdetésük többé ne jelenhessen meg kamu videók mellett. Az egyetemek kizárták a fent említett csatornákat azok közül a helyek közül, ahol a hirdetésük megjelenhet. Az Estee Lauder (a Clinique tulajdonosa) és a Booking.com egyelőre nem reagált a lap megkeresésére.

A BBC eközben nemcsak a YouTube-nak jelezte a problémás videókat, de sikerült öt feltöltővel kapcsolatba is lépnie. Az orosz Tatjána Jefimova, aki szódabikarbóna fogyasztását javasolja jelezte, kifejezetten elmondta a videóban, hogy nem orvos, és csupán egy ismerőse történetét osztotta meg – de nem akart senkit sem rábeszélni a szódabikarbóna fogyasztására. A BBC megkeresése után törölte a videóját.

© 

A brazil Elizeu Correia, aki egy gyógyteát ajánlott a rák leküzdésére, közölte, hogy az említett tea nem mérgező, így nem is káros az egészségre – majd privátra állította a videóját.

Shunyakal, a hindu nyelvű videós nem válaszolt a BBC megkeresésére, de törölte a videóját a platformról. Előtte viszont már 1,4 milliós nézettségnél járt a tartalom. Khawla Aissane, aki szamártej fogyasztását javasolta, szintén nem reagált a megkeresésre.

A bejegyzés trackback címe:

https://winmake.blog.hu/api/trackback/id/tr8715074968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

FACEBOOK OLDAL

Hírdetés

 

 

süti beállítások módosítása